După regula „pleacă ai voștri, vin ai noștri”, vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără a anunțat că mai bine de 50 de directori de școală din întreg județul își vor finaliza mandatul. Anunțul a dus la revoltă în comunități, unii directori așteptându-se să fie înlăturați, fiind considerați „simpatizanți” ai fostei puteri.
52 de directori de școli și 17 directori adjuncți din Bistrița-Năsăud își încheie mandatele și cel mai probabil vor fi schimbați, mai ales dacă sunt considerați „simpatizanți” ai fostei puteri. Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de Camelia Tabără, actual vicepreședinte al Consiliului Județean și fost șef al Inspectoratului Școlar Județean.
„După 4 ani, astăzi, 59 de directori și 17 directori adjuncți își încheie mandatele de management educațional. Sunt mandate câștigate în urma unui concurs în vitrină fiind provocați la acea vreme să construiască un proiect ambițios pentru dezvoltarea școlii lor, iar ulterior să-l implementeze. Satisfacția lucrurilor împlinite e ceea ce rămâne la ceas de bilanț pentru că o bună bucată de vreme am lucrat împreună simt nevoia să vă felicit că ați condus un 4×4 ca adevărații profesioniști”, a precizat pe Facebook, Camelia Tabără.
La scurt timp după acest anunț au început să apară reacții din comunitățile locale, care își susțin directorii, despre care au circulat zvonuri că vor fi schimbați. Unul dintre directorii despre care circulă zvonuri că va fi schimbat este și Constanța Neuc, de la Prundu Bârgăului.
Primul care a sărit în apărarea directoarei a fost chiar primarul comunei, Doru Crișan. I s-a alăturat, în scurt timp, și deputatul PSD, Daniel Suciu.
„Funcțonal, instituțiile de învățământ din România sunt conectate ombilical, se află în relație simbiotică cu administrațiile locale, dat fiind faptul că acestea din urmă asigură finanțarea pentru buna funcționare a școlilor din raza de competență. Mi se pare rușinos faptul că, aflăm la modul neoficial, din presă „pe surse”, faptul că liderul unei importante instituții din comună a fost înlocuit!. Mi se pare rușinos faptul că, cu toate că și-a dovedit capacitățile manageriale cu vârf și îndesat (a se vedea rezultatele obținute pe segmentul învățământ, cât și pentru dezvoltarea capacităților fizice de organizare și funcționare), directorul liceului din Prundu Bârgăului a fost schimbat din funcție, pe considerente politice și nu manageriale, funcționale, fără a se ține cont de faptul că, la ora actuală, sunt în derulare proiecte deosebit de importante pentru creșterea condițiilor actului didactic, a confortului elevilor, precum și a siguranței acestora. Pentru că am văzut și probat cu toții competențele domnișoarei director Neuc Constanța, vă invit în acest moment, să ne arătăm susținerea față de dânsa”, a postat pe Facebook Doru Crișan.
Postarea sa a adunat 73 de distribuiri și aproape 250 de like-uri, în mai puțin de o zi. Alți doi directori din Beclean sunt în vizorul Inspectoratului Școlar Județean. Este vorba despre Cristian Nicula, de la Colegiul Național „Petru Rareș”, care nu doar că a reușit să modernizeze și doteze toate clădirile școlii, inclusiv internatul, ci a adus la Beclean tabăra națională de robotică.
De asemenea, vizat ar fi și Florin Magdea de la Liceul Tehnologic Agricol Beclean, care a arătat că un liceu agricol se poate autosusține financiar și chiar poate avea profit cu ajutorul elevilor săi. Acesta a reușit și să atragă fonduri importante pentru dezvoltarea liceului pe care îl conduce.
Faptul că și la Inspectoratul Școlar Județean funcționează regula pleacă ai voștri, vin ai noștri a fost „sugerat” încă din decembrie, când la Liceul Sportiv era numit, după pensionarea lui Mircea Gătej, controversatul Adrian Podișor, acuzat în urmă cu doi ani că a lovit o fetiță de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Bistrițeanul.ro a scris despre asta AICI.
Se pare că la nivel național ar urma să fie schimbați în jur de 1.000 de directori. Inspectoratul Școlar Județean va anunța noii directori abia luni. Aceștia vor fi deocamdată interimari, pe perioadă determinată, până la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor.