19.2 C
Bistrița
joi, aprilie 24, 2025

Reputatul regizor Silviu Purcărete vine la Bistrița! Ne va povesti despre Faust, Mephisto și tinerețe fără bătrânețe

Reputatul regizor de teatru și operă Silviu Purcărete este invitatul Ateneului de Bistrița, miercuri, 8 februariela la Palatul Culturii. Tot aici, mâine – lansări de carte și prezentarea a două numere proaspete din revista culturală Infinitezimal.

Se anunță două evenimente de excepție, mâine și poimâine, la Palatul Culturii din Bistrița.

Biblioteca Infinitezimal, Palatul Culturii Bistrița, Primăria și Consiliul Local Bistrița vă invită marți, 7 februarie 2023, ora 18:00 la Sala Mică a Palatului Culturii Bistrița la lansarea de carte „Nut și feder” de Tudor Hascke-Marinescu

Invitați:

  • Sebastian-Vlad Popa
  • Gavril Țărmure
  • Dan Coman
  • Alexandru Uiuiu
  • Laur Cavachi

Miercuri, 8 februarie, de la ora 18.00, la Palatul Culturii se desfășoară încă o ediție din Ateneul de Bistrița. Invitat de onoare – Silviu Purcărete.

Parteneri de dialog:

  • Dragoș Buhagiar
  • Sebastian-vlad Popa
  • Dan Coman
  • Laur Cavachi
  • Lectură – Alexandra Tofan

Silviu Purcărete a absolvit secția de regie a IATC-ului în 1974. După colaborările cu Teatrul din Piatra Neamț și Teatrul din Constanța, a lucrat la Teatrul  Mic din București din 1978. A devenit profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

În 1986 pune în scenă spectacolul cu piesa Campiello (Piațeta) de Goldoni cu care câștigă Premiul Național pentru Teatru. 

În anul 1992 e numit director artistic al Teatrului Bulandra din București.

Numele său este legat în principal de colaborarea cu Teatrul Național din Craiova. Aici a pus în scenă Piticul din grădina de vară de D.R. Popescu (1989), Ubu rex cu scene din Macbeth, după Alfred Jarry și W.Shakespeare (1990), Titus Andronicus de W. Shakespeare (1992), Phaedra, după Seneca și Euripide (1993), Orestia (1998, după Eschil), A douăsprezecea noapte, după W. Shakespeare (2004), Măsură pentru măsură de W. Shakespeare (2008), Furtuna, după W. Shakespeare (2012).

Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova au participat la festivaluri de prestigiu din Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Bath, Varna, Gdansk, Sarajevo.

În anul 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges pentru care produce, printre altele OrestiaTrei surori și Don Juan. Tot aici, doi ani după creează o școală pentru tineri actori.

În 1995, Silviu Purcărete montează (cu sprijinul unor producători britanici) unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte teatrale ale acelor ani: Danaidele. 

A fost o coproducție cu Teatrul național din Craiova. Premiera a avut o distribuție record de peste 100 de interpreți, printre care Radu Beligan, Coca Bloos și mulți alții.

Spectacolul a fost apoi invitat la cele mai importante festivaluri internaționale, bucurându-se de un succes deosebit.

Din anul 2001 până în prezent a regizat spectacole și la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. 

În străinătate a pus în scenă și opere lirice precum La Bohème de Giacomo Puccini (Essen), Parsifal de Richard Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor et Polux de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn), Îngerul de foc de Serghei Prokofiev (Csokonai Theatre Debrecen).

Silviu Purcărete a regizat câteva piese și în Marea Britanie:

  • DecameronulPhaedra și Danaidele (Glasgow), 
  • Orestia (Lyric Hammersmith), 
  • Ubu Rex (Edinburgh International Festival) 
  • Furtuna (Nottingham Playhouse),
  • Macbett de Eugen Ionescu pentru Royal Shakespeare Company.

În 2002 înființează propria sa companie teatrală. Din 2003, Silviu Purcărete e membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

Silviu Purcărete a fost distins cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.

Premii

  • Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991)
  • Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993)
  • Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, 1995
  • Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996)
  • Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006)
  • Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Restaurantul Arena by Casa EMA angajează bucătar, STEWO Năsăud caută asistent manager și inginer calitate

Restaurant Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutr de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, unde este nevoie de magazioner, inginer Calitate și asistent manager. Se fac angajări și la ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos: