8.8 C
Bistrița
miercuri, octombrie 30, 2024

REPORTAJ: Generalul Birișiu, unul dintre ultimii veterani de război din Bistrița-Năsăud, o lecție de viață!

La 93 de ani, general Ioan Birișiu își amintește istoria trăită pe viu și uimește prin discursurile care produc fiori și celor mai puternici și duri dintre noi. Este unul dintre cei 52 de militari veterani de război din Bistrița-Năsăud, ultimii de la care mai putem afla istoria adevărată.

Toată viața și-a trăit-o într-o deplină disciplină, iar asta se vede și azi în casa Gen. Bl. (rtg.) Ioan Birișiu, unul dintre ultimii 52 de militari veterani de război din Bistrița-Năsăud rămași în viață.

S-a născut în Sfântu Gheorghe, a crescut printre „ungurime», așa cum spune chiar el. De aceea, nu înțelege conflictele din prezent dintre români și maghiari, pe strada copilăriei sale toți erau prieteni. De la Brașov a ajuns la Bistrița, acolo unde a făcut parte din Batalionul 16 Vânători de Munte. Tot la Bistrița a cunoscut-o pe soția lui, „la un ceai”, femeie care i-a fost alături timp de 61 de ani și jumătate, la bine și la greu. A trăit mai bine de jumătate de secol cu aceeași femeie, au trecut prin multe împreună, conștienți că „binele absolut nu există” și toți trebuie să învățăm să fim „fericiți după posibilități”.

Își amintește istoria așa cum a trăit-o chiar el și, chiar dacă a ajuns la o vârstă respectabilă, știe toate datele și numele cu exactitate, uimind printr-o memorie perfectă. Nu a uitat nici greutățile prin care a trecut de-a lungul vieții, fiind evacuat împreună cu familia lui din vila lui Ceaușescu – în care a locuit o perioadă. Vorbește cu lacrimi în ochi despre pierderea celor doi gemeni la câteva zile după naștere, dar e mândru de cei doi copii care îi sunt alături și astăzi și au grijă ca tatăl lor să ducă o viață liniștită: Carmen și Dănuț.

Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire, Gen. Bl. (rtg.) Ioan Birișiu transmite un mesaj emoționant tinerilor:

„Cu ocazia Centenarului, vreau să spun că visul meu nu s-a împlinit. Mai există români și dincolo de Tisa, mai există români și în Bucovina de Nord și în Ținutul Herța, mai sunt români în Republica Moldova și mai sunt români și pe Valea Timocului. Vedeți dumneavoastră că nu este unirea în totalitate făurită, dar cu ocazia asta trebuie să ne amintim de marii noștri conducători de oști din timpul Primului Război Mondial – și anume, nu putem să îl uităm pe mareșalul Prezan, mareșalul Averescu, pe generalul Moșoiu care a ajuns până la Șelimbăr. Și, bineînțeles, nu putem să-i uităm pe conducătorii de oști din 1917, când au zis «Pe aici nu se trece!», la Oituz. Și îmi doresc din inimă ca această sărbătoare să fie într-o armonie deplină fiindcă toți simțim românește, dar părerile noastre contradictorii sunt mai puternice decât sentimentele și atunci trebuie să acordăm însemnătatea cuvenită zilei de 1 Decembrie 1918. Bineînțeles că nu putem să-i uităm nici pe conducătorii politici de atunci, pe Maniu, pe Episcopul Hossu și așa mai departe. Sunt nenumărați – care au participat cu ideea lor și cu simțământul lor de unificare și de eliberare de sub jugul maghiarimei a tuturor românilor din Transilvania. Pentru aceasta, nu am decât cuvinte de laudă și le mulțumesc din suflet că au acționat așa cum le-a dictat conștiința națională. Și bineînțeles că nu putem să-l uităm nici pe poetul Andrei Mureșanu care în 1848 a scris «Răsunetul» care este actualizat și este imnul nostru național. Nu ca să mă laud, dar întotdeauna când dau drumul la radio la ora 5 și ascult imnul național mă trece un fior de plăcere. Și asta trebuie insuflat tinerei generații: patriotismul, iubirea de țară, de neam și de religie”.

Generalul Ioan Birișiu a dus o viață activă până anul trecut. S-a pensionat în anul 1986, însă s-a implicat în toate activitățile, fiind președinte al Comisiei de Cenzori și al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Anul trecut, boala nu i-a mai permis atât de multe lucruri, însă păstrează și azi titlurile onorifice.

Ieri, a fost vizitat de prefectul Ovidiu Frenț și col. Cristian Blaiu – comandantul Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud și Centrul Militar Județean Bistrița-Năsăud demarând împreună o acțiune care vizează ultimii 52 de militari veterani de război din Bistrița-Năsăud. La împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire, toți sunt premiați pentru viața dedicată țării.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Aquabis, TeraSteel, Fan Courier și Sanovil! NOI locuri de muncă, în Bistrița

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AQUABIS unde este nevoie de un  electrician. iar Arena by Casa EMA caută antrenor de înot, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar, salvapiscin și cameristă. TeraSteel angajează operatori producție. Posturi disponibile și la GB Instaplan Bistrița:

Prima vară fără grija epilării, cu aparatul SOPRANO ICE ALEXANDRITE 755! Oferte de nerefuzat la salonul Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Clientele salonului Paula Murg Beauty de la Cult by Nella au avut prima vară fără grija...

În weekend, la RUBIN Bistrița e Ziua Porților Deschise! Ce modele poți testa:

Mașini puternice, dinamice sau elegante se lasă pe mâna ta, în weekend. La RUBIN Bistrița este...