-3.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Repararea clădirilor istorice din centru, pe împrumut?! Primarul Ioan Turc vrea să le dea bani proprietarilor pentru lucrări

Într-o postare, primarul Ioan Turc precizează că se gândește la un fond pentru proprietarii de clădiri istorice din centru. Aceștia ar urma să primească împrumuturi de la Primăria Bistrița, pentru a-și repara clădirile. Împrumuturile ar fi fără dobândă.

Edilul Bistriței vrea ca proprietarii de clădiri istorice din centru să fie sprijiniți să își repare imobilele. În acest sens, Ioan Turc ia în calcul un fond din care să se ofere împrumuturi fără dobândă celor interesați.

„Consider că problema degradării caselor din zona istorică a Bistriței trebuie soluționată prin finanțări care să provină atât din bani europeni, cât și din contribuții ale municipalității și proprietarilor. Voi propune Consiliului Local constituirea unui fond din care să acordăm împrumuturi fără dobândă, dar și granturi proprietarilor clădirilor din zona centrală, pentru lucrări de reparații”, a explicat Ioan Turc.

Potrivit acestuia, fondurile europene n-ar fi suficiente pentru rezolvarea acestei probleme, care trenează de mult timp.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Renovarea clădirilor istorice este o problemă serioasă care necesită implicarea administratiilor locale si nu poate fi lăsată doar pe seama proprietarilor. In multe orase precum Sibiu, Oradea, Timisoara, Alba Iulia si altele, clălirile din centrele istorice respective au fost renovate in mod profesionist, redându-li-se strălucirea de odinioară.
    In acest sens, exista deja Legea nr. 166/2016, cunoscuta si sub numele de „Legea fațadelor”, referitoare la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
    În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari. Prin urmare, Primaria Bistrita nu trebuie sa reinventeze apa calda si sa treaca la actiune.
    Vezi si: https://buletin.de/bucuresti/legea-fatadelor-in-bucuresti-supraimpozitare-si-facilitati-pentru-proprietari/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: