România este printre țările care are un procent considerabil de proprietari, multe dintre proprietăți fiind construite acum câteva zeci de ani. În cazul în care ați intrat în posesia unei case vechi, aveți două opțiuni: să o restaurați sau să o dărâmați și să construiți o clădire nouă. În rândurile următoare veți putea citi despre ce implică aceste două alegeri și cam la ce costuri vă puteți aștepta.
Ce lucruri trebuie să luați în calcul când vine vorba despre case vechi?
Sunt diferențe în procesele de reconstrucție a unei case vechi și de construcție a unei clădiri noi.
În primul rând trebuie să vă gândiți la materialele folosite. Pentru a ridica o casă nouă puteți cumpăra materialele en-gros și astfel veți putea face o economie considerabilă comparativ cu reconstrucția. Materialele necesare unui proiect de reconstrucție sunt, de obicei, specifice casei și, prin urmare, se dovedesc a fi mai scumpe. Pentru începerea lucrărilor de construcții noi, de obicei nu există obstacole majore sau neplăceri care să întârzie procesul de construcție.
Mai trebuie să acordați atenție resturilor și molozului care se va aduna. Pentru începerea oricărei lucrări de reconstrucție, structura deteriorată trebuie dărâmată. Odată ce începe procesul de demolare, resturile vor trebui adunate și îndepărtate, iar procesul trebuie repetat. Costul pentru îndepărtarea acestor resturi a crescut în ultimii ani.
Nu în ultimul rând, gândiți-vă la timpul necesar pentru fiecare dintre variante. Pentru un proiect nou, procesul este destul de previzibil datorită repetitivității acțiunilor. De asemenea aceste proiecte sunt lucrate în intervalul de timp stabilit, cu program de lucru fix. Pentru reconstrucție, muncitorii nu pot respecta întocmai programul stabilit. Asta din cauza apariției unor evenimente neplanificate care trebuie rezolvate. Iar asta înseamnă creșterea costului proiectului.
Care sunt costurile pentru lucrările de construcții?
Costurile finale pentru lucrările de construcții pot varia în funcție de câteva elemente, cum ar fi dimensiunea, materialele folosite, calitatea și locația proiectului. Un calcul al sumei îl puteți realiza aici prețuri lucrări de construcție și reparații.
Spre exemplu pentru săparea gropilor și șanțurilor într-un spațiu limitat de până la 30 m³ se percepe un tarif de 4095 lei/m³.
Dacă doriți realizarea unor paravane din blocuri de beton aerat cu o densitate de până la 600 kg/m³ neted pe mortar pentru îmbinări subțiri cu grosime de zidărie de 150 mm prețul este de 3255 lei/m².
Dacă aveți nevoie de demolarea zidăriei desupra fundației sau demolarea deschiderilor de secțiune transversală de peste 4 m² în zidărie desupra fundației, din orice cărămizi arse, din nisip-var sau din ciment pe orice mortar, prețul este de 2415 lei/m³.
La cine puteți apela pentru lucrări de reconstrucție a unei case vechi sau de construcție a unei clădiri noi?
Există profesioniști la care puteți apela pentru asemenea servicii. Reconstrucția unei case vechi sau construcția unei case noi nu sunt procese care pot fi făcute de o singură persoană, așa că va trebui să angajați o echipă.
Profesioniștii vor asigura o desfășurare favorabilă a evenimentelor. Astfel că problemele care pot apărea, mai ales în cazul unei reconstrucții, vor fi rezolvate mai rapid.
Oamenii care fac asemenea lucrări vă pot estima timpul necesar proiectului, astfel că dumneavoastră vă puteți face planuri în funcție de perioadă.
Dacă luați în calcul desfășurarea evenimentelor, problemele și costurile suplimentare care pot apărea, construcția unei case noi este mai avantajoasă decât reconstrucția unei case vechi. Dar dacă dispuneți de bani și nu sunteți presat de timp, puteți alege reconstrucția unei case vechi, mai ales dacă aceasta are valoare sentimentală pentru dumneavoastră. În orice caz, cântăriți bine opțiunile pe care le aveți, ca să vă asigurați că luați cea mai bună decizie.