Anul acesta a fost anul recensământului. Conform primelor estimări, județul nostru a crescut cu 10.000 de persoane în 10 ani. Chiar dacă mulți vin acasă din străinătate, avem 30.000 de bistrițeni care nu locuiesc în Bistrița-Năsăud.
Anul 2021 trebuia să fie anul Recensământului Populației și Locuințelor în România. Din cauza pandemiei de COVID 19, acesta s-a amânat pentru anul 2022.
Spre deosebire de alte dăți, anul acesta Recensământul a avut două părți:
- Autorecenzare
- Recensământ cu Recenzori
„La autorecenzare, județul nostru a fost sub media națională. Mai exact, în BN, 54,6% din populație s-a autorecenzat, media națională fiind de 57,8%. E de înțeles, pentru că județul nostru este în mare parte rural, și atunci acolo a fost mai greu cu autorecenzarea.
Dar am reușit să facem recensământul, am reușit să convingem pe toată lumea, nu au fost probleme. A fost bine!”, a explicat, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, șeful Direcției Regionale de Statistică BN, Mircea Chira.
Acesta a prezentat într-un document câteva date generale despre organizarea Recensământului. Acestea pot fi consultate aici:
recensamantAm crescut cu 10.000 în 10 ani. Avem 30.000 de bistrițeni în străinătate
Coform informațiilor de la nivel național, rezultatele Recensământului vor fi date la scară națională undeva spre finalul acestui an și defalcat, doar anul viitor.
Primele estimări arată însă că am crescut ca populație, însă puțin.
„Spre deosebire de recensământul din 2011, la nivelul județului nostru am crescut cu aproximativ 10.000. E puțin, în 10 ani, și asta pentru că sporul natural scade.
Avem, din primele estimări, o diferență de aproximativ 30.000 între populația rezidentă și cea cu domiciliu. Ceea ce înseamnă că aceștia, cel mai probabil, trăiesc în străinătate.
Avem și o veste bună legată de bistrițenii emigranți. Mulți vin acasă. Vă dau un exemplu: Într-un an de zile, conform informațiilor Inspectoratului Școlar, am avut 328 elevi înscriși la școală după ce s-au întors din străinătate. Aceștia mai au doi părinți, poate încă un frate sau o soră… deci cam 1.000 de persoane s-au întors într-un an de zile”, a explicat Mircea Chira.
Șeful DJS BN a explicat că municipiul Bistrița este încă departe de pragul de 100.000 de locuitori. Estimativ, avem undeva la 78 – 80.000 de locuitori. În mare parte acest număr se datorează faptului că mulți din Bistrița au ales să locuiască în zonele din împrejurimi: Jelna, Livezile, etc.
Informații din timpul Recensământului puteți să mai citiți și aici:
Bistrița – Năsăud, locul 5 național la autorecenzare! CINE e fruntaș/codaș:
Un student din Bistrița a câștigat peste 35.000 de lei ca recenzor la Recensământul de anul acesta