Lupte grele în Palatul Administrativ Bistrița, care găzduiește Consiliul Județean și Instituția Prefectului. Mai exact, lupta se dă între președintele CJ – Radu Moldovan și prefectul Stelian Dolha. Din fericire, din toată lupta politică și de orgolii câștigă județul care va începe, în sfârșit, să testeze populația pentru COVID-19 și o va face cu două aparate, nu cu unul. Acum, fiecare aripă din Palat are aparatul ei, urmează lupta pe teste și pe medici. Rămâne de împărțit imaginea Spitalului Județean de Urgență, la DSP BN e daună totală.
La trei zile după ce Consiliul Județean luase decizia de a cumpăra un aparat de testare Real Time – PCR pentru testarea COVID-19- la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, președintele Radu Moldovan îi trimitea o scrisoare deschisă ministrului Marcel Vela, în care atrăgea atenția asupra întârzierii rezultatelor populației din Bistrița-Năsăud la testarea pentru infecția cu COVID-19, semnalând că un astfel de aparat există în dotarea mai multor Direcții Sanitar Veterinare din țară, printre care și cea din Bistrița.
În timp ce pentru aparatul de la Spitalul Județean de Urgență a trebuit făcută achiziția, plus transportul până la Bistrița, cel de la DSVSA BN s-a încurcat printre hârtii și protocoale între ministere, deși avea nevoie doar de teste și de personal instruit pentru a funcționa. Prefectul Stelian Dolha anunța foarte sigur pe el în urmă cu trei săptămâni că instruirea personalului e o chestiune de o zi și că DSP BN va cumpăra de urgență teste, pentru a fi pornit cât mai rapid. Între timp, prefectul s-a pozat cu aparatul de la DSVSA transmițând optimism populației și… cam atât, la fapte concrete. Hârțogăreala între ministere, instruirea și kiturile au luat exact cât timp i-a luat aparatului de la Spitalul Județean să vină. De cealaltă parte, președintele CJ anunța cu surle și trâmbițe achiziția aparatului de la spital.
Lucrurile la DSV BN s-au precipitat și rezolvat abia în ultimele zile (absolut întâmplător înainte de a fi montat cel de la spital), așa că ieri prefectul Dolha anunța că de astăzi la DSVSA BN începe testarea pentru COVID-19, cam 180 de teste pe zi. Atât puteam face în trei săptămâni cu aparatul din ogradă, de pe str. Tărpiului, dar birocrația a încurcat socoteala din declarații optimiste ale prefectului cu cea din târg.
Ieri dimineață, scriam în Bistrițeanul.ro ÎNCĂ puțin: În două zile, testele COVID 19, la noi acasă! La câteva ore, președintele Radu Moldovan anunța pe pagina sa de Facebook că „Se fac ultimele pregătiri la pentru a realiza teste COVID-19 la noi în județ. Aparatul de testare Real Time PCR împreună cu chiturile au ajuns deja…„.
După patru ore, prefectul Stelian Dolha anunța că „Lucrurile cu aparatul Real Time PCR de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului se mișcă. În sfârșit avem o echipă de specialiști, cu medici de laborator, care au făcut training la Alba Iulia. Echipa este formată din biochimistul Alina Rus, medicul Adrian Rai, fiul doctorului Rai, iar surpriza cea mai mare în acest moment este medicul biochimist de origine egipteană, venit din Arabia Saudită, Mohamed Attya, căsătorit cu o româncă. El a lucrat pe aparatul Real PCR în multe țări”.
Ce a uitat prefectul Dolha să precizeze este câte teste a cumpărat DSP BN de trei săptămâni încoace, de când se discuta de folosirea aparatului de la DSVSA BN. Singurul lucru făcut public despre teste și numărul lor este că prin donația liberalei Diana Morar (de 11.600 lei) și a MIS GRUP (15.000 lei) s-au cumpărat kit-uri, care conțin 550 teste, 250 de extracție și 300 de depistare. „E nevoie de o validare a procedurii, cel puţin 50 de kit-uri trebuie făcute în prima fază, care se trimit către un laborator cu expertiză, se validează procedura şi pe urmă putem spune efectiv că intrăm într-un proces judeţean validat certificat. Avem 550 de kit-uri, aparatul de Real Time PCR face 90 de teste în 5 ore, deci în 10 ore ar trebui să avem 180 de teste. Nu vreau să mă avânt şi să spun că vom face 180, mi-aş dori cu paşi mărunţi să facem testele”, declara Dolha ieri.
În traducere liberă, 50 de teste vor fi folosite pentru validare, astfel încât mai rămân 200 de teste, pe care dacă e să luăm în serios afirmațiile prefectului Dolha, care zicea că pe aparatul de la DSVSA se pot face cam 180 teste în 10 ore, în maaaxim 2 zile se termină și vor fi testați cam tot atâția bistrițeni. Probabil, mai departe, se așteaptă alți sponsori care să dea bani de kit-uri sau poate se întâmplă o minune și DSP BN cumpără din banii instituției câte teste vor fi necesare pentru a testa populația, iar prefectul va putea bifa în dreptul lui și un număr rezonabil de teste, 250 e absolut infim față de necesar.
Un alt lucru care i-a scăpat din prea mare grabă prefectului Stelian Dolha este că medicul Andrei Rai (nu Adrian Rai așa cum l-a anunțat), nu poate face rezidențiatul la DSVSA BN, ci doar în spital, iar actele pentru transferul lui la Spitalul Județean erau deja semnate la momentul anunțului său. Fiul doctorului Rai este rezident în anul III și poate lucra, conform legii, doar alături de medicii dintr-un spital.
Rămâne de văzut dacă fără echipa medicală completă aparatul de la DSVSA BN va putea funcționa și cât timp, având în vedere numărul ridicol de mic de teste disponibile, doar din sponsorizare.
Așadar, după cum se vede, aparatele de testare sunt împărțite cumva politic, cel de la DSVSA BN pare a fi în dreptul prefectului Dolha când e vorba de imagine, iar cel de la Spitalul Județean în dreptul președintelui CJ, Radu Moldovan. S-a făcut inclusiv o împărțeală a testărilor care ar urma să fie făcute, DSP BN cu aparatul de la DSV va testa persoanele aflate în carantină, iar cel de la Spitalul Județean va fi folosit pentru testarea bolnavilor cu simptome și a cadrelor medicale.
Așadar, în spatele declarațiilor publice se duce un război crunt între PNL și PSD, fix în Palatul Administrativ, și între cei doi care conduc județul: prefectul Stelian Dolha și președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan. Al cărui aparat pornește primul, cine are echipa de medici de laborator completă, cine anunță primul pe Facebook etc. Stelian Dolha îl ignoră pe Radu Moldovan neinvitându-l nici măcar la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, deși președintele CJ este vicepreședinte. Mai nou, motiv de râcă în Palat este și Spitalul Județean, care nu se mai subordonează de câteva zile Consiliului Județean, ci Ministerului Sănătății, iar reprezentant al Guvernului în teritoriu este nimeni altul decât prefectul Dolha. Banii de investiții ai spitalului vin de la Consiliul Județean, dar „comanda„ este la Stelian Dolha, care ar putea oricând, pe perioada situației de urgență, să intervină să schimbe managerul, de exemplu.
Oricât de dură ar fi lupta politică în Palat, cert e că bistrițenii nu pierd. Astăzi sau mâine, în sfârșit, vom putea depista și la Bistrița infecțiile cu COVID-19, iar astfel vom putea controla mai bine situația. Mai multe teste, mai multe șanse de câștig în lupta cu Coronavirusul în Bistrița-Năsăud. Iar asta e tot ce contează astăzi…