Apele Române au renunțat la proiectul care presupunea betonarea râurilor Bistrița Ardeleană și a râului Bârgău, concentrându-se doar pe consolidarea barajului Colibița. Când vor începe lucrările la Colibița…nu se știe.
Senatorul Mihai Goțiu a făcut cunoscut zilele trecute, pe pagina sa de Facebook, faptul că se renunță la proiectul care presupune betonarea râurilor Bistrița Ardeleană (pe o lungime de peste 50 de kilometri) și a râului Bârgău (pe o lungime de 10 kilometri).
Mihai Goțiu a și sesizat Ministrul Mediului și al Apelor și Pădurilor încă din 2017, iar urmare a controalelor proiectul a fost blocat:
„Proiectul de betonare a râurilor Bistrița Ardeleană (pe 51 de kilometri) și a râului Bârgău (pe 10 kilometri), împotriva cărora am sesizat ministerele Mediului, respectiv Apelor și Pădurilor, încă din toamna anului 2017, este blocat. Am primit în aceste zile informații că problemele pe care le-am semnalat acum trei ani și jumătate s-au confirmat și că așa-zisa investiție nu e deloc ”verde” și nici finanțabilă din fonduri europene”, precizează senatorul.
Lucrările anunțate în 2017 prevedeau reparații și consolidări la barajul Colibița și în aval de baraj, pe râul Bistrița Ardeleană și pe afluentul acestuia Bârgău lucrări de protecție împotriva inundațiilor și amenajare a albiei râului Bistrița Ardeleană. Practic cele două râuri urmau să fie mutilate cu buldozere, praguri și ziduri de consolidare din beton.
„Alertat de ONG-uri și activiști de mediu, JASPERS (partenerul de asistență tehnică între Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare) a realizat propriile analize după care și-a exprimat dezacordul pentru finanțarea proiectului inițiat (oficial) de Administrația Bazinală Someș-Tisa. În această săptămână am primit asigurări din zona guvernamentală că nu există intenția de a se trece peste poziția JASPERS (cum au încercat Guvernele PSD) și că eligibil pentru finanțare ar fi eventual doar partea de proiect privitoare la consolidarea barajului de la Coibița. Astfel, zeci de kilometri din albiile râurilor Bistrița Ardeleană și Bârgău scapă de betoane, excavatoare și alte „minunății” ale industriei și, mai ales, toate habitatele și ecosistemele care depind de cele două râuri primesc șansa de a supraviețui”, mai spune senatorul.
Contactat pentru a comenta pe marginea acestui subiect, directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Bistrița-Năsăud, Teodor Hășmășan a confirmat faptul că se renunță la lucrările de pe cele două râuri, nu însă și la cele care au în centru lacul Colibița.
„Proiectul este în revizuire, în reanaliză, suntem în ultima fază. Lucrările vor fi cu preponderență în baraj. În momentul de față nu avem o țintă bine stabilită (n.r. când vor începe lucrările). Execuția proiectului încă nu este în derulare”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Teodor Hășmășan.
Acesta a mai spus că lacul se va goli, altfel nu se poate lucra la mască, însă nu se știe când se va întâmpla acest lucru, mai ales că nu este încă asigurată finanțarea proiectului.