0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Radu Moldovan în scrisoarea trimisă președintelui despre consum de droguri: „Instituțiile statului sunt copleșite de acest flagel”

Consiliul Județean a trimis câte o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, primului ministru Nicolae Ciucă, președintelui Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, președintelui Senatului Alina Gorghiu și ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, în care trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de droguri, care a „copleșit” și instituțiile statului.

În ultima ședință de Consiliu Județean, consilierii și-au dat acordul pentru ca o serie de scrisori să ajungă la președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, președintele Senatului Alina Gorghiu și ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode.

Scrisorile respective trag un semnal de alarmă cu privire la amploarea consumului de droguri, care copleșește și instituțiile statului:

„Plenul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud vă solicită intervenția rapidă, prin acțiuni ample de prevenire și combatere a traficului și consumului ilicit de droguri, și transformarea acestora într-o prioritate națională, datorită impactului radical al acestui flagel asupra sănătății tinerei generații și nu numai.

Din păcate, la nivelul județului Bistrița-Năsăud există tot mai multe semnale din partea societății civile, a Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și a Autorității Teritoriale de Ordine Publică cu privire la traficul și consumul unor categorii de substanțe care potențează dependența și afectează iremediabil dezvoltarea psihică și fizică a consumatorilor, în special a copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, dar și a adolescenților. 

Cu siguranță, această situație nu este particulară, ci una generală, regăsită la nivelul întregii țări, iar neimplicarea de la cel mai înalt nivel duce la perpetuarea și degradarea stării de sănătate a noii generații.

Prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud au fost  atinse cele două paliere – de prevenire a consumului de droguri și asistență acordată consumatorilor – dar acest fenomen, al consumului de droguri, nu este asumat de părinți, de dascăli, de directori, de inspectoratul școlar, de frica stigmatului, este ascuns de toată lumea. Lipsa de asumare a dus la scăparea de sub control a situației și la degradarea sănătății a numeroși tineri.

Măsurile de până acum nu și-au atins obiectivele

Realitatea arată că măsurile de până acum nu și-au atins obiectivele, instituțiile statului sunt copleșite de acest flagel care depășește capacitățile instituționale și legale de care dispune România în momentul de față. Traficul și consumul de droguri în școli, lipsa legislației adaptate gravității situației, precum și lipsa centrelor de reabilitare deținute de stat, necesită o abordare mult mai consistentă și mai unitară a acestui fenomen.

Noi nu mai putem accepta să privim neputincioși cum se pierde o generație, cum traficanții de droguri comercializează copiilor și adolescenților, în împrejurimea școlilor, a spitalelor și a bazelor de agrement atât substanțe interzise, cât și substanțe neincluse pe listele celor interzise, iar măsurile sunt precare.

Așadar, pentru că asistăm la o creștere exponențială a cazurilor de tineri prinși drogați, iar campaniile de conștientizare și informare sunt existente, dar ineficiente, vă adresăm rugămintea de a mobiliza toate instituțiile cu atribuții în acest domeniu, pentru a lupta și a găsi de urgență, soluții împotriva traficului și consumului de droguri, așa cum este prevăzut în Strategia Națională în Domeniul Drogurilor 2022-2026.

În speranța unei implicări totale și imediate a Dumneavoastră, atât Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cât și eu personal, vă asigurăm de deplina noastră disponibilitate în eforturile de gestionare a acestei grave probleme de sănătate publică.”

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Poi nu va plateste nimeni sa priviti neputinciosi si sa scrieti scrisori, va plateste lumea ca sa gasiti solutii.
    Dupa ce v-ati angajat toate neamurile incompetente prin toate institutiile care trebuiau sa se ocupe de protectia copiilor si de alte masuri care sa ne protejeze, informeze si sa ne trateze copiii care au luat decizii gresite, acum va plangeti ca nu mai faceti fata.
    Io zic sa mai angajati inca niste incompetenti care sa mai sparga o groaza de bani pe tot felu de campanii fara efect.

  2. E normal, dacă cresc salariile și nivelul de trai societatea sa se îndrepte și către un astfel de consum. Copii au epuizat țigările, sucurile, toate băuturile posibile acum e rândul drogurilor. E simpla ” teorema” dacă nu sunt bani nu cumpără nimeni. Deci părinți mai scădeți din banii de buzunar.

  3. Nu sunt extremist, dar pana nu se aplica masuri medievale, asa ca la ” arabi ” … cu ” spanzuratoarea in public ” atat al comerciantilor, cat si al producatorilor sau consumatorilor de astfel de produse, PROBLEMA NU SE VA REZOLVA . Maaa… ” frica si spaima … pazeste via si bostanaria… ” ! Cred ca ar fi ” spanzurati 100… poate 1000 „… dupa care va garantez io ca ori se potolesc, ori fug din aceasta tzara si nu se mai intorc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...