1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO: Pur și simplu MIRELA. Mirela Trăistaru: Declarație de independență față de prejudecățile culturale contemporane

Noaptea Muzeelor a prins-o Mirela Trăistaru la Muzeul Țăranului Român din  București. Artista născută în Bistrița, inclusă într-unul din Topurile Revistei Capital – Cei mai valoroși 100 de pictori români, și-a inaugurat recent expoziția multi-media, multi-senzorială intitulată „JUST Mirela”.

Mirela Trăistaru a anunțat că și-a conceput expoziția drept o „declarație de independență față de tabuurile și prejudecățile societății culturale contemporane”.

Vernisajul a avut loc chiar de ziua mea. Am împlinit 50 de ani în 3 mai. Și am considerat că merit o expoziție specială, pe care s-o fac așa cum vreau eu. Cu multă lume, cu toți prietenii mei dragi din țară și din străinătate.

S-au obișnuit toți să expun picturi. De data aceasta, i-am surprins: a fost mai degrabă o expoziție de video-mapping. Au fost 17 videoproiectoare pe care s-au derulat secvențe, animație, picturi, instalații, interviuri. Au fost doar două picturi la intrare, muzică live și petrecere după…”, a explicat Mirela Trăistaru pentru Bistrițeanul.ro.

La eveniment au participat inclusiv fostul președinte al ICR, Radu Boroianu, dar și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Despre expozitia Mirelei Trăistaru, criticul Pavel Șușară consemna: „Oricât ar părea de ciudat, viziunea artistică a pictoriței este mult mai apropiată de lumea profundă și epopeică a lui Liviu Rebreanu. La o distanță astronomică de experiențele contemporaneității noastre artistice, indecise între locvacitatea propagandistică și fraudarea expresiei.

Dar în pofida acestei realități de fond, Mirela Trăistaru este în mod indiscutabil un artist contemporan. Adică unul care problematizează mesajul, care propune atitudini și care sondează și reciclează atât memoria individuală cât și pe aceea a speciei, în general.

Repertoriul ei de forme, de la peisagistica paradiziacă, luxuriantă și senzuală, la morfologia și ornamentica de substrat, care nu pune nicio problemă de lectură și de identificare, este dublat de o atitudine integratoare, de o înțelegere organică a existenței noastre simbolice, fără nicio fisură la nivelul spațiului și al timpului.

Contemporaneitatea ei constă, pe de o parte, în continuitatea conștiinței și în reactivarea memoriei. Iar, pe de altă parte, în meditația asupra condiției umane ca experiență colectivă și unificatoare. Ceea ce, la prima vedere, pare familiar și ușor de recunoscut, se transformă, prin amplitudinea privirii și prin intensitatea trăirii, într-o experiență majoră de cunoaștere și de recunoaștere a naturii noastre irepetabile”.

Mirela Trăistaru s-a născut pe 3 mai 1972, la Bistrița. A urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Design Vestimentar și Pictură. Și-a dat masterul la Universitatea Națională de Arte București. Și-a susținut doctoratul cu tema „Body painting, de la ritualul arhaic la arta contemporană“ la Universitatea de Vest din Timișoara.

Mirela Trăistaru a vernisat peste 70 de expoziții personale în România, Statele Unite, Elveţia, Olanda, Austria, India, Coreea de Sud și Egipt.

A fost invitată să participe în peste 150 de expoziții colective, realizând zeci de perfomance-uri de body painting.

Mirela Trăistaru a realizat costume și decoruri pentru spectacole importante, alături de regizori celebri precum Alexandru Tocilescu, Ion Lucian, Chris Simion sau Gelu Colceag. A realizat costumele piesei „Femeile savante” de Moliere, jucată la Teatrul Naţional, dar şi pentru filmul „Epicenter”. A lucrat la piese de teatru cu Ştefan Iordache, Cornel Vulpe, Sebastian Papaiani, Ioana Bulcă, Alexandru Repan. Pe lângă scenografie, decoruri, costume, body painting, organizează show-uri de fashion și artă, fiind și grafician și curator.

A fost inclusă într-unul din Topurile Revistei Capital – Cei mai valoroși 100 de pictori români. 

În ciuda acestui impresionant palmares, Mirela Trăistaru nu a mai expus la Bistrița de mai bine de 15 ani, fiind exclusă de ani de zile din expozițiile de grup ale artiștilor bistrițeni. S-a încăpățânat să trimită și să propună zeci de proiecte, însă a fost ignorată până acum.

Bistrițenii vor avea din fericire ocazia s-o cunoască în 25 mai, la Muzeul Județean din Bistrița. Artista își va vernisa aici o expoziție inspirată de bunicii săi din Nepos.

O parte din obiectele de artă expuse la Muzeul Țăranului Român vor ajunge, de asemenea, și la Bistrița.

Despre Mirela Trăistaru ați citit în Bistrițeanul.ro și cu prilejul unui amplu proiect de documentare artistică și sărbătorire a memoriei naționale din ultimul veac. Artista a pus la punct o expoziție în care a reinterpretat poveștile bunicilor săi. A fost vorba de 100 de picturi, o instalație cu războiul de țesut al bunicii și fotografii de familie. Expoziția a cuprins tablouri inspirate din porturile naționale din Năsăud și Horezu: 

NEPOS: Mirela Trăistaru. Dragostea pentru locurile natale, în proiectul „Un veac, o poveste, o moştenire”

Foto @ Mirela Trăistaru

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Mirela Traistaru este un artist plastic renumit a creat costume, decoruri cu regizori renumiți
    A pictat ca nimeni altul și este foarte căutată
    La ea, nimic nu este imposibil, îi plac provocările și îi place să se implice în diverse proiecte
    Te felicit Mirela!
    Libertatea de exprimare este importantă
    FELICITĂRI Mirela și „LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE ȘI PACE ÎN SUFLET!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...