Într-o postare pe pagina sa de Facebook, psihologul bistrițean Daniela Dragne Macarie spune că elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc să dea examenul de capacitate sunt copleșiți de frica ce învăluie această testare națională. Ce sfaturi are pentru părinții copiilor:
Mai este o lună până când elevii din clasa a VIII-a își vor testa cunoștințele acumulate în cei 8 ani de școală. Conform calendarului Ministerului Educației, Evaluarea Națională este programată pentru perioada 18-21 iunie 2019.
Deși pare o simplă testare, acest examen seamănă frică în rândul elevilor care se pregătesc de liceu. O confirmă atât psihologii, cât și profesorii. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, psihologul Daniela Dragne Macarie confirmă acest lucru:
„Am, în terapie psihologică, copii de clasa a-VIII-a care sunt copleșiți de frica examenului de capacitate”.
Psihologul dă exemplu o scrisoare semnată de o învățătoare care s-a viralizat pe rețelele de socializare. Aceasta vine să-i încurajeze pe părinții copiilor care se pregătesc de aceste examene:
„Examenul de Evaluare Națională și perioada evaluărilor va începe în curând. Știu că toți aveți emoții în legătură cu copiii voștri, întrucât cu toții vă doriți ca aceștia să se descurce cât mai bine.
Dar vă rog să vă amintiți că printre elevii care vor da evaluarea există un artist care nu are nevoie să înțeleagă matematica. Există un antreprenor căruia nu îi pasă de istorie sau limba engleză. Există un muzician ale cărui note la științe nu vor conta în viitor. Există un sportiv ale cărui abilități fizice sunt mult mai importante decât geografia.
În cazul în care copilul vostru va obține rezultate excelente, e grozav. Dar în cazul în care fiica sau fiul dumneavoastră nu va obține numai rezultate de top vă rog să nu le distrugeți încrederea în sine sau demnitatea. Spuneți-le că este în regulă. Este doar o evaluare. Sunt făcuți pentru lucruri mult mai mari în viață.
Spuneți-le că indiferent cât de mari sau de mici vor fi rezultatele îi iubiți și că nu îi veți judeca pentru ele. Vă rog, faceți asta, și când o veți face, priviți-vă copii cucerind lumea. O evaluare sau un rezultat mic nu le va curma visele și nici talentele. Și, vă rog, nu cred că medicii și IT-știi sunt singurii oameni fericiți din lume.
Cu calde salutări învățătoarea, Teodora Toșa”