-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Psiholog clinician Alexandrina Rînziș: Cum afli dacă adolescentul tău consumă droguri?

Este înfricoșător pentru orice părinte să-și imagineze că adolescentul său ar putea să apeleze la consumul de droguri. Cu toate acestea, abuzul de substanțe în rândul adolescenților este o problemă extrem de serioasă, iar identificarea în stadiile incipiente poate fi crucială pentru intervenția timpurie și prevenirea consecințelor grave.

Chiar dacă poate părea că fiul sau fiica dumneavoastră dorește mai multă independență, în adâncul sufletului său își dorește totuși implicarea dumneavoastră. Menținerea unei legături puternice, comunicarea asertivă și limite sănătoase în special în timpul adolescenței, contribuie la reducerea probabilității ca aceștia să se implice în comportamente nesănătoase și pregătește terenul pentru prevenirea consumului de droguri.

Când cunoașteți pasiunile, interesele și obiceiurile adolescentului, primele semne de avertizare ale problemelor vor fi mai evidente, deoarece veți simți când ceva pare în regulă sau în neregulă. Consumul ocazional de droguri poate scăpa rapid de sub control dacă ignorați problemele sau le considerați „doar o fază” și evitați să aveți discuții deschise și sincere cu copilul dumneavoastră. Este mult mai ușor să interveniți atunci când semnele de avertizare apar pentru prima dată.

Ca părinte sau adult atent și prezent, nu puteți interveni niciodată prea devreme.

Potrivit unui articol publicat în revista Innovations In Clinical Neuroscience 1, unul dintre primii indicatori care sugerează consumul de droguri la adolescenți este modificarea comportamentului.

Modificările de comportament și dispoziție în adolescență, desigur sunt un aspect normal. Cu toate acestea, este important să fiți atenți la:

– pierderea interesului pentru activități sau hobby-uri pe care le plăceau în trecut;
– schimbarea grupului de prieteni, renunțând la cei vechi pentru un grup nou;
– manifestarea unui comportament descurajat, agresiv sau furios;
– ignorarea regulilor stabilite sau a normelor sociale;
– distanțarea de familie;
– manifestări de paranoia, iritabilitate, anxietate sau agitație crescută;
– schimbări bruște de dispoziție sau atitudine;
izolare;
– lipsa de comunicare;
– evitarea contactului visual;
– încuierea ușilor dormitorului;
– multe scuze sau minciuni;
– tristețe;
– amenințarea cu renunțarea la școală, fugirea de acasă sau distrugerea proprietății.

Un alt indiciu constă în rezultate școlare slabe. Deși este tentant să atribuim aceste modificări în comportamentul adolescenței obișnuite, este crucial să nu le trecem cu vederea, deoarece acestea pot fi adesea semne importante ale unei posibile tulburări legate de abuzul de substanțe.

Mai multe studii care s-au concentrat pe consumul de droguri au constatat că acestea sunt asociate cu note scăzute, scoruri mai mici la performanța academică, o probabilitate crescută de abandon școlar și o posibilitate redusă de înscriere la facultate. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că există o legătură bidirecțională între consumul de substanțe și performanța academică, în sensul că consumul de substanțe poate influența și este influențat de performanța academică.

Dacă observați că adolescentul dumneavoastră începe să solicite bani tot mai des sau are dificultăți în administrarea finanțelor, aceasta ar putea indica un consum de droguri. Tinerii care consumă substanțe psihoactive adesea cheltuie sume semnificative de bani pentru achiziționarea acestora și pot încerca să obțină bani în mod inadecvat pentru a-și susține acest obicei. Este posibil să observați, de asemenea, că fură bani sau dispar unele obiecte din casă.

Semne fizice care pot indica consumul sau abuzul de substanțe:

– Prezența frecventă a secrețiilor nazale sau sângerărilor nazale.
– Urme mici pe brațe sau picioare, preferința pentru haine cu mâneci lungi chiar și în vreme caldă.
– Răni sau leziuni la nivelul gurii.
– Modificări ale dimensiunii pupilelor, fie că sunt mai mari sau mai mici decât de obicei.
– Dificultate în menținerea atenției și concentrării.
– Stări extreme de oboseală sau hiperactivitate.
– Umflarea sau înroșirea feței.
– Creștere sau scădere rapidă în greutate.
– Palme reci, transpirație excesivă sau tremurături ale mâinilor.
– Dureri de cap.
– Igienă precară.

Calea către dependență variază de la o persoană la alta. Unele persoane pot trece printr-un proces lent, în timp ce altele pot ajunge rapid la dependență. Indiferent de durată, majoritatea specialiștilor în reabilitare sunt de acord că există patru etape principale ale dependenței de droguri: experimentare, consum regulat, consum/abuz riscant și dependență. Nu toți cei care trec prin primele două etape vor dezvolta o dependență de droguri, dar cei aflați în etapa a treia a abuzului de droguri sunt foarte probabil să devină dependenți.

Este important să rețineți că fiecare persoană este unică și multe dintre comportamentele asociate cu folosirea de substanțe (cum ar fi starea de spirit, schimbarea grupurilor de prieteni și schimbările în stilul vestimentar) pot fi, de asemenea, parte naturală a tranziției prin adolescență. Precum și alte semne fizice de avertizare care nu indică neapărat că un adolescent consumă droguri. Unele probleme de sănătate, cum ar fi alergiile, infecțiile sinusurilor, dezechilibrele hormonale sau tulburările mintale pot provoca, de asemenea, aceste simptome la adolescenți. De asemenea, este important să subliniem că anxietatea, irascibilitatea, tristețea, ascunderea unor informații nu sunt neapărat semne că un adolescent consumă droguri.

Ca părinte sau tutore, este posibil să fiți singura persoană care poate observa semnele unei situații grave. Această listă este concepută ca un ghid orientativ – nu este un diagnostic.

Cu cât consumul de droguri al adolescenților este recunoscut mai devreme, cu atât mai repede pot primi ajutor.

Dacă totuși observați mai multe din semnele prezentate mai sus, este important să abordați situația cu atenție și să comunicați deschis cu adolescentul dumneavoastră.
Trebuie să fiți calmi și să aveți un plan bine gândit înainte de a vă confrunta cu el/ea. A striga, a vă enerva sau chiar a plânge poate determina adolescentul să ridice ziduri și să împiedice o conversație reală.

Desigur, este normal să fiți supărați și chiar să plângeți, dar cel mai bine este ca prima interacțiune referitoare la consumul de droguri să fie calmă, dar serioasă și accentul discuției să fie asupra lor și nu a emoțiilor dumneavoastră. De asemenea, trebuie să fiți pregătit să discutați de mai multe ori. Fii pregătit ca ei să nege inițial. De asemenea, este foarte puțin probabil ca aceștia să admită că au o problemă și chiar să se enerveze și să atace. Acest răspuns este tipic unei persoane care consumă droguri și unul dintre motivele pentru care este atât de important să rămâneți calm. A lua o poziție fermă într-o manieră calmă nu numai că ajută la atenuarea situației, dar poate ajuta și să mențineți conversația pe drumul cel bun, mai degrabă decât să îi permită să fie deraiată de emoții intense.

„Întrebarea nu este niciodată «de ce dependența?», ci «de ce durerea?»“ Gabor Maté

Dacă vă confruntați cu îngrijorări legate de consumul de substanțe al copilului dumneavoastră sau simțiți că aveți nevoie de sprijin în această privință, Narcoticii Anonimi oferă un mediu de suport gratuit și anonim. Puteți găsi mai multe informații și resurse utile accesând site-ul lor: https://narcoticii-anonimi.ro/.

Nu ezitați să cereți ajutor și să explorați opțiunile disponibile pentru a obține sprijin în această situație dificilă.

Psiholog clinician Alexandrina-Ana Rînziș

Bibliografie:

– Ali S, Mouton CP, Jabeen S, Ofoemezie EK, Bailey RK, Shahid M, Zeng Q. Early detection of illicit drug use in teenagers. Innov Clin Neurosci. 2011 Dec;8(12):24-8. PMID: 22247815; PMCID: PMC3257983.
– Jiang Y, Mermin J, Perry DK, Hesser JE. Relația dintre comportamentele de risc pentru sănătate multiple, care apar simultan și performanța școlară a elevilor de liceu . J Behav Health . 2013; 2 ( 1 ): 44–51.
– John A. Smith 4 etape ale dependenței de droguri: de la experimentare la dependența totală https://thedawnrehab.com/blog/four-stages-of-drug-addiction/ 2023

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...