1.5 C
Bistrița
luni, ianuarie 20, 2025

VIDEO: Psihologul clinician Ana Dragu, despre primii pași în diagnosticarea autismului. Asistenții personali, cea mai batjocorită categorie din România

„Categoria asistenților personali este categoria cea mai batjocorită în România”, a recunoscut psihologul clinician Ana Dragu, de la Centrul Micul Prinț Bistrița.

Invitată la emisiunea „Medicină pe limba ta”, Ana Dragu s-a referit, între altele, și la părinții copiilor diagnosticați cu autism care renunță la slujbele lor, pentru a deveni asistenți personali.

Părinții din generația mea sunt foarte obosiți. Sunt la capătul puterilor, după 10 – 13 ani în care au stat non-stop alături de copiii lor… Majoritatea renunță la locurile de muncă și intră în categoria asistenților personali. Care este categoria cea mai batjocorită în România.

Practic, asistentul personal al unei persoane cu handicap lucrează 24 de ore din 24, nu are zile libere, iar dacă se îmbolnăvește tot acasă stă, alături de persoana cu handicap de care au grijă.

Nu există pentru ei niciun spor de vechime. Dacă ești asistent personal de două luni sau de 30 de ani, pentru autoritățile din România nu contează.

La Bistrița, Sindicatul Asistenților personali a obținut la un moment dat un spor de 15% pentru muncă în condiții vătămătoare. A funcționat un an de zile, după care, sporul respectiv a fost anulat. Era undeva la 300 de lei. A fost o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Am văzut oameni care efectiv plângeau pentru cei 300 de lei tăiați din totalul de 2300. Cam atâta ia în mână un asistent personal, pentru un job non-stop…

Li s-a promis că vor obține un spor de stres de 15%, în locul celui care s-a tăiat. Și sper să-l obțină…”, a mai explicat Ana Dragu.

Ce pot face părinții din Bistrița pentru a afla dacă copiii lor prezintă sau nu simptome din spectrul autist?

Se poate începe cu o evaluare psihiatrică, la Sanovil, la dr Dian Rus, la Policlinica din Bistrița sau la Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj – a explicat Ana Dragu.

Se poate începe și cu o evaluare psihologică la Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț din Bistrița. Sau la un alt psiholog clinician din oraș.

Autimul este o tulburare de spectru. Ceea ce înseamnă că există forme mai ușoare și forme foarte severe. Din toată populația cu autism, cam 40% sunt non-verbali toată viața…

Sub 10% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă în Europa. Iar 70% dintre aceștia au locuri de muncă asistate. La Centrul Micul Prinț avem copii și tineri din toate categoriile.

Există terapii specifice și metode prin care îi poți învăța să comunice clar.

Nu este o competiție, toate persoanele cu autism au nevoie de sprijin. Pentru fiecare caz în parte există terapii care pot să-i ajute să-și atingă potențialul maxim”, a mai spus Ana Dragu.

Alte detalii referitoare la acest subiect puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...