Dezbateri peste dezbateri pe tema educației sexuale în școli. Azi, mai mulți senatori și deputați din PSD și PNL au depus un amendament de modificare a legii. Cei doi inițiatori social-democrați, susținuți de liberalul Robert Sighiartău, au cerut ca educația sexuală în școli să se facă DOAR cu acordul scris al părinților sau tutorilor copiilor.
Deputați și senatori din PSD și PNL și-au unit azi forțele pentru a aduce o modificare legii promulgate de președintele României, privind educația sexuală în școli.
„Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, scrie în legea 45/2020, promulgată pe 3 aprilie 2020.
Modificarea adusă se referă la ACORDUL scris al părinților. Și înlocuirea expresiei „sexual” cu „sanitar”.
„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, e amendamentul depus.
Inițiatorii au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului bistrițean PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament.
„Știți de ce? Pentru că sunt părinte și sunt și alți părinți în țara asta, care pe lângă materiile și curricula Ministerului Educației, știu că există niște materii opționale. Prin care părinții să-și dea acordul cu privire la ce opțional să facă”, și-a susținut Robert Sighiartău poziția.
Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, nu susține acest amendament.
„Sunt copii care au părinți plecați în străinătate, părinți care nu se pot interesa de ei. Ce faci atunci? Vine un medic să le vorbească de sănătate elevilor, dar pentru că părintele e la muncă în afară, nu poate să își dea acordul. Copilul acela nu poate participa la discuție. E vorba de acces la informații pe care numai școala le poate oferi. Poate nu e întotdeauna părintele lângă copil”, și-a motivat poziția Cristina Iurișniți.
Mai multe informații despre situația mamelor minore din România, modalitatea în care s-a putut depune amendamentul etc, puteți citi AICI.
Sursă info – Libertatea.ro