Comuna Prundu Bârgăului se poate lăuda cu o stemă proprie. Aceasta a fost aprobată de Guvern, după ce a trecut prin mâna unor specialiști și a opiniei publice. Ce semnifică elementele de pe stemă:
Au vrut să aibă ceva al lor, ceva emblematic, ceva să-i reprezinte. Așa că au pus cap la cap mai multe elemente și au conceput o stemă.
„Comuna Prundu Bârgăului are stemă aprobată recent de Guvernul României!”, se laudă reprezentanții comunei.
Proiectul acesta a trecut prin multe mâini, înainte de a fi aprobat, dar a răzbit.
„Proiectul de stemă a fost discutat de o comisie formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor, dar şi din alte domenii și a fost supus vizionării şi dezbaterii publice. Proiectul a fost apoi avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române iar, recent, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a fost aprobată stema comunei”, anunță reprezentanții Primăriei Prundu Bârgăului.
Ce semnifică elementele de pe stemă:
Stema se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în furcă de o filieră neagră.
În partea superioară, în câmp albastru, se află masivul muntos cu trei vârfuri de argint. Masivul muntos reprezintă cele trei piscuri care străjuiesc comuna – Heniu Mic, Heniu Mare și Muncelul.
În partea dreaptă, în câmp roșu, se află șase fascii undate orizontale, toate de aur. Fasciile undate reprezintă simbolic industria locală – fabrica de radiatoare din Prundu Bârgăului.
În partea stângă, în câmp verde, se află două valțuri suprapuse, prin care trece o foaie orizontală, totul de aur. Valțurile prin care trece foaia de hârtie reprezintă fabrica de hârtie de la Prundu Bârgăului care datează din anul 1768.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat, ceea ce semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.