O acțiune amplă a Protecției Consumatorului a vizat controale în cadrul unităților tip restaurant și de cazare turistică. La Bistrița s-au aplicat amenzi totale de 100.000 de lei în cazul a două restaurante și a unui hotel.
Protecția Consumatorului a demarat o acțiune de verificare a restaurantelor și unităților de cazare. În municipiu au fost controlate trei astfel de unități.
În urma controalelor s-au aplicat amenzi de 100.000 de lei și li s-a pus în vedere remedierea neregulilor constatate.
”OPC BN a desfășurat o serie de acțiuni de control privind respectarea prevederilor legale in domeniu, la unitățile de restaurație colectivăși de cazare turistică.
Verificările s-au derulat la următorii operatori
- Metropolis Grup SRL (Hotel Metropolis)
- Pub Corso Cafe 1923 SRL (Restaurant Corso)
- Thermo Izosystem SRL (Restaurant Verona).
În urma acțiunilor de verificare, comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au identi
- 3 amenzi contravenționale în
cuantum de 100.000 lei - oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 2.000 lei
- oprirea temporară a prestări
i serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru blocul alimentar,în cazul celor 2 restaurante - oprirea temporară a prestări
i serviciilor până la remedierea deficiențelor în două camere de cazare ale hotelului, cu nivel de clasificare de 5stele.
Abaterile constatate de comisarii bistrițeni sunt:
- utilizarea unor produse și preparate cu data limităde consum depășită
- modificarea stării termice a produselor
- folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare
- folosirea unor echipamente de preparare cudepuneri grosiere de resturi alimentare si rugină
- utilizarea unor ustensile de lucru cu mânere de lemn sau plastic
- nerespectarea temperaturii
de depozitare aproduselor folosite pentru preparare - utilizarea unui cântar fără verificăre
metrologică - lipsa mențiunilor legate de ingredientele cu efect alergen pentru fiecare preparat în parte, în lista meniu
- folosirea unor coșuri/tomberoane pentru
reziduuri fără capace, în zona de preparare” a transmis Stelian Dolha, șeful OPC BN.
Conform aceluiași comunicat, astăzi, restaurantele și-au reluat activitatea, fiind remediate neregulile constatate.