1 C
Bistrița
joi, decembrie 26, 2024

Proiectul nemediatizat al lui Turc: Azilul de bătrâni dispare, în loc va fi muzeu. Nu știe nimeni ce se va întâmpla cu bătrânii

Unul dintre proiectele mai puțin mediatizate ale primarului Ioan Turc este reabilitarea și transformarea în muzeu a clădirii unde funcționează de zeci de ani azilul de bătrâni, de pe str. Mihail Kogălniceanu, din Centrul Istoric al Bistriței. Ce a „omis” administrația Turc a fost însă să găsească o soluție pentru zecile de bătrâni cazați acolo, în singura instituție de protecție a seniorilor subvenționată de la bugetul municipiului.

În toamna anului trecut, Consiliul Local al municipiului Bistrița aproba un proiect ce prevedea reabilitarea, consolidarea și introducerea în circuitul turistic a clădirii care găzduiește de zeci de ani Căminul de Bătrâni din Centrul Vechi, de pe strada Mihail Kogălniceanu, numărul 23.

Ce a omis primarul Ioan Turc și administrația pe care a condus-o vreme de 4 ani a fost să vină cu o soluție de relocare pentru bătrânii din Căminul de Bătrâni, mai ales că este singurul din zonă subvenționat de stat.

Un singur proiect îi lua în calcul pe seniori. Este vorba de un cămin de bătrâni propus pentru zona Sigmir, care data de pe vremea fostului primar Ovidiu Crețu, proiect care n-a mai fost materializat în administrația Turc. În ultimii ani, numărul bătrânilor cazați la cămin a oscilat între 23 și 28, dar categoric sunt necesare mai multe locuri pentru vârstnicii de care nu mai are cine să se îngrijească.

Nu este prima dată când bătrânii din Centrul Istoric „încurcă” administrația Turc

În 2021, viceprimarul Călin Stan susținea sus și tare, într-o emisiune la Bistrițeanul Live, că vrea să facă economie la bugetul local taxând bătrânii de la azil, susținând că suma plătită de ei este mai mică decât la alte azile și se cam lăfăie seniorii pe banii Primăriei Bistrița – atentă cu cheltuielile seniorilor din oraș. Propunerea sa, care nu s-a mai materializat, după scandalul din presa locală, era ca taxa să crească de la 800 de lei la 1.000 de lei.

Centru de artă pentru patrimoniul religios local

Potrivit proiectului votat anul trecut de consilierii locali, în locul căminului de bătrâni se ia în calcul amenajarea unui spațiu expozițional, unde să poată fi puse în valoare elemente ale patrimoniului religios local, indiferent de confesiune. Un exemplu în acest sens este colecția de icoane românești din secolele XVII-XX-lea a Protopopiatului Ortodox Bistrița.

Lucrările de intervenție propuse sunt: lucrări de consolidări structurale, lucrări de eficientizare energetică, refuncționalizarea clădirii și adaptarea la noile cerințe, amenajarea spațiilor interioare, înlocuire finisaje, schimbarea tâmplăriilor neconforme, lucrări de înlocuire învelitori și a accesoriilor acoperișului, lucrări de restaurare a fațadelor, restaurarea ancadramentelor de piatră și de lemn, realizarea de scări noi pentru accese și evacuare.

De asemenea se dorește și refacerea și modernizarea instalațiilor electrice cu respectarea atmosferei istorice și a funcțiunii noi de expoziție și ateliere, refacerea și modernizarea instalațiilor de apă și canalizare menajera și a instalației de canalizare pluvială, a instalației de ventilație cu recuperarea energiei termice, introducerea instalațiilor de irigat, lucrări de amenajare a curtii și punerea în valoarea a amprentei Mănăstirii Dominicane sau amenajarea unei parcări. Toate acestea ar urma să coste 23,1 milioane de lei.

Azilul de bătrâni funcționează într-o fostă mănăstire dominicană

Clădirea care găzduiește de zeci de ani Azilul este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. În Evul Mediu a făcut parte din Mănăstirea Dominicană Sf. Cruce, pentru ca în perioada reformei să rămână pustie, fiind utilizată ca și depozit.

În secolul al XVIII, prin aducerea paulinilor, apoi a piariștilor s-a încercat revitalizarea mănăstirii, însă fără succes.

A ajuns azil pentru bătrâni, prin care s-a reușit salvarea unei singure aripi a mănăstirii, restul clădirilor fiind demolate în sec. XVII-XIX. Pe parcursul secolelor XIX-XXI clădirea a fost renovată, reamenajată și chiar remodelată, în mai multe rânduri.

Ultima intervenție majoră asupra clădirii a avut loc în 2009-2011. Lucrările de consolidare și reamenajare de atunci au afectat mai ales etajul imobilului. Tot atunci au fost descoperite și o serie de ancadramente gotice, care au fost păstrate apoi la vedere.

Rămâne de văzut ce va face administrația Lazany mai departe cu acest proiect moștenit, dar incomplet, cât timp nu oferă o soluție pentru relocarea seniorilor într-un alt cămin.

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

  1. Din pacate proiectele cu care se lauda nu doar Turc ci si desteptul de dinainte, se refera numa la piste, blocuri reabilitate prost, tuneluri si pasaje adica veceuri publice.
    De acolo se scot bani frumosi. Oamrnii nu au decat sa crape, la fel si copiii mai ales cei bolnavi. Nimeni nu face nimic pentru ei din pacate.
    In schimb tineti o incompetenta la azil, care te adoarme cand deschide gura cu tampeniile ei, intr-un ritm de 2 cuvinte/ minut.
    Ar fi bine sa transformati azilul in muzeu, la fel si primaria, dar cu toti cei care muncesc acolo. Poate la muzeu daca ar fi expusi, ar fi un castig pentru lume.
    In rest, vai de steaua lor!

  2. Bine ca pleacă, cel mai arogant, lăudăros și mincinos primar.
    Tot ce zicea era un fals murdar.
    Speram ca noul primar sa aibă grija de cine se înconjoară, sa nu fie condus de la centru.
    Astfel poate spera la încă 4 ani și în continuare…
    Dumnezeu sa i ajute.

  3. între amprentă si parcare, atita l-a dus mintea pe turc.
    incepea cu ideea parcarii pe fostul cinema 23 august i sfirseste a=lamentabil cu ”amprentă sau parcare”. pai daca e amprentă, mai vii ca un idiot sa iti pui problema de…parcare?
    also, sa se păstreze icoanele in casina …romana. acolo e de facut un muzeu al istoriei sasilor bistriteni sau un centru de arta contemporană.
    supremul act de cultură pt nea turc e, probabi, o parcare cu satele, corect executată.

  4. Oricum, la acest ” camin „… se ajungea numai cu ” pile MARI „… Ce inseamna 28 de locuri ( din bani publici ) pentru o populatie de circa 8500 – 9000 de locuitori ai municiiului Bistrita ( ?!) … avand in vedere ca la camine de regula nu se interneaza doar localnicii … ! Oricum, era doar un ” praf in ochi „… si nu rezolva problemele a foarte multor batrani cu nevoi medicale si sociale… Este imperios necesar a se da o lege, prin care absolut toate Consiliile Locale, de peste tot, impreuna cu Bisericile locale , sa construiasca cate un astfel de ” camin „… subventionat de la bugetele locale , deoarece pe zi ce trece, efectiv ” un sfert ” din populatia Romaniei… cred ca va ajunge parasiti , neputinciosi , cu dizabilitati si ramasi in nevoi sociale … pentru astfel de centre si camine !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...