Palatul Culturii din Bistriţa ne oferă mâine un program special: o lansare de carte (Mon General) şi un spectacol de teatru („Contract”) cu totul deosebit. Protagonista celor două evenimente este poeta şi actriţa Ioana Crăciunescu.
„Am aşteptat îndelung acest volum, care acum confirmă puterea Ioanei de a se confrunta cu viaţa. Fără iluzii, dar conservând o vitalitate internă care se constituie în rezistenţă. Rezistenţa adevărului, a materiei, rezistenţa unui poet ce se afirmă pe sine în voluptatea vieţii laice. Ioana nu ridică ochii spre cer şi combate aici noroiul lumii, refuzând obstinat să abdice!”, scria George Banu despre volumul Mon General, apărut în 2017 la Editura Tracus Arte.
Lansarea volumului va avea loc luni, 10 decembrie, la Palatul Culturii, de la ora 17:00, şi va fi urmată de spectacolul de teatru Contract – de la ora 19:00, tot la Palatul Culturii. Alături de actriţa Ioana Crăciunescu vor urca pe scenă Andreea Pascu şi Roxana Olşanschi.
Ioana Crăciunescu a absolvit Liceul „Mihai Viteazul” din capitală, iar în 1973 – Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București și a devenit actriță a Teatrului Nottara. A jucat pe această scenă mai mult de 50 de roluri, debutând pe marele ecran cu filmul „Actorul și sălbaticii”, în 1974. Ioana Crăciunescu s-a remarcat înainte de 1989, ca poetă și actriță de teatru și cinema.
În 1991 pleacă în Franța, fiind invitată pentru câteva luni, unde a rămas 15 ani. Apoi s-a întors în România, a stat o perioadă scurtă și a plecat în Franța din nou. Și-a împărțit iubirea între două țări și două culturi, la fel cum a împărțit iubirea între actorie și poezie. Locul cel mai important pentru omul Ioana Crăciunescu, loc de dor și regăsire, rămâne Bulbucata, un sat spre Giurgiu unde se află mama artistei și casa de la țară.
A jucat la Paris, la teatrul de poezie românească Opium de la Haute Allier, dar și la Avignon, în Belgia, Luxemburg, a interpretat roluri în „La Philosophie dans le boudoir” de Sade, „Les Liaisons Dangereuses” de Laclos, spectacole jucate în limba franceză. A adaptat pentru scenă și a regizat spectacolul „Les Chants de Maldoror” de Lautréamont. A mai jucat în „Les Sept contre Thčbes” de Eschil, „Le cadavre vivant” de Tolstoi, „Somnoroasa aventură” de Teodor Mazilu, „Pescărușul” de Cehov, „Salve regina” de Virgil Tănase, „Sufleurul fricii” de Matei Vișniec, „27 remarques pleines de coton”, de Tennessee Williams.
A revenit periodic în România și a continuat să joace la București și la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, a susținut recitaluri de poezie. A jucat în țară în spectacolul din 2004, Hamlet. „Intolerable”, cu o distribuție română, franceză și maghiară, în turneu internațional.
Ioana Crăciunescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor români, a UCIN și UNITER.