-0.9 C
Bistrița
marți, decembrie 24, 2024

Profitul net al Grupului TeraPlast în creștere cu 41% la nouă luni, ca urmare a creșterii cu 46% a cifrei de afaceri

Profitul net al Grupului TeraPlast, în creștere cu 41% la nouă luni. Motivul este  creșterea cu 46% a cifrei de afaceri.

  • Cifra de afaceri s-a majorat cu 46%:

– de la 310 milioane de lei în primele 9 luni din 2020, la 415 milioane de lei la sfârșitul lui septembrie 2021

  • EBITDA în creștere cu 32%:

– de la 49 milioane de lei  – 9 luni 2020, la 64,5 milioane de lei  – 9 luni 2021

  • Profitul operațional a avansat cu 37%:

– de la 36,8 milioane de lei (9 luni 2020) la 50,5 milioane de lei (9 luni 2021)

  • Profitul net s-a majorat cu 41%:

– de la 30,6 milioane de lei (9 luni 2020) la43,3 milioane de lei (9 luni 2021)

CFO Ioana Birta: ”Am continuat dezvoltarea la nivel operațional și investițional într-un ritm alert, deși trimestrul trei a fost caracterizatde multe provocări la nivel de piață, provocări care ar putea continua și în trimestrul IV din 2021”

Grupul TeraPlast a continuat să evolueze competitiv și dinamic în trimestrul III, în ciuda  climatului plin de provocări și a incertitudinii în accentuare a mediului de business față de intervalele anterioare. Cifra de afaceri la nivel de Grup a avut o evoluție robustă, iar la nouă luni a înregistrat o creștere de 46% față de rezultatele retratate din perioada similară a anului precedent, la peste 451 de milioane de lei. Profitul operațional a avansat cu 37% până la nivelul de 50,5 milioane de lei. În același timp, profitul net a atins nivelul de 43,3 milioane de lei, un progres semnificativ de 41%, performanță care reflectă atât creșterile de volum, cât și eficientizarea activității.

Chiar și într-un mediu complex, caracterizat de multe condiționări exterioare, Grupul TeraPlast a reușit performanța ca după primele trei trimestre ale anului să depășească rezultatele înregistrate pe întreg exercițiul financiar 2020, comparație care ține seama de redimensionarea grupului, în urma vânzării diviziilor de produse din oțel și profile de tâmplărie. Astfel,cifra de afaceri este mai mare la nouă luni cu 14% față de tot anul 2020, iar EBITDA prezintă un avans de 18% față de întreg anul 2020.

Având după 9 luni din 2021 o creștere cu 46% a cifrei de afaceri și o majorare cu 41% a profitului net, probabil ne vom situa din nou printre performerii dinamicii rezultatelor financiare ale companiilor din cadrul indicelui principal al bursei de valori -BET.” a menționat dl Lucian Anghel, membru al Consiliului de Administrație TeraPlast.

valori în mii lei dacă nu e indicat altfel Total Grup TeraPlast Instalații

(inclusiv reciclat micronizat)

Granule

(inclusiv reciclate)

Ferestre și uși Ambalaje flexibile
Cifra de afaceri 9 luni2021 451.044 300.839 108.051 31.378 10.774
Evoluție față de 9 luni2020 46% 30% 104% 21% n/a
EBITDA 9 luni2021 64.528 41.945 21.196 2.303 -0,9
Evoluție față de 9 luni2020 32% 17% 75% 115% n/a
Marja EBITDA 9 luni 2021 14,30% 13,90% 19,60% 7,30% -8,50%
Profit net 9 luni 2021                           43.256
Evoluție față de 9 luni 2020 41%
Profit operațional 9 luni 2021 50.542
Evoluție față de 9 luni 2020 37%

 

„Suntem în etapele finale de punere în funcțiune a fabricii de ambalaje biodegradabile.

Este o linie de business în care vedem un mare potențial de creștere și care, în același timp, alături de segmentul de reciclare, reprezintă angajamentul nostru pentru economia sustenabilă și conservarea resurselor.

Fabrica devine operațională în următoarele săptămâni. Ne bucurăm că în ciuda tuturor provocărilor majore aferente perioadei prin care trecem reușim să ducem la bun sfârșit acest proiect foarte complex, neavând deviații mari de la graficul inițial.

EBITDA din segmentul ambalaje, nou apărut în grup, a fost afectată de aceste mici întârzieri, dar și de cheltuielile pe care le-a implicat operaționalizarea acestui proiect major. Cu toate acestea, suntem convinși că investițiile realizate vor da rezultate promițătoare pe termen mediu și lung în acest domeniu al ambalajelor biodegradabile în care dorim să devenim unul dintre jucătorii majori la nivelul Europei Centrale și de Est . a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

La nouă luni, EBITDA continuă să prezinte o evoluție ascendentă raportat la perioada similară din 2020, cu o creștere de 32%. Marja EBITDA, situată la 14,3%, arată continuă îmbunătățire, cu toate că în trimestrul trei s-a remarcat o încetinire a ritmului. Incertitudinea din piață și costurile substanțial majorate la materii prime au reprezentat factori adverși și o frână în accelerarea performanțelor.

Grupul s-a adaptat pentru a amortiza sau anula diverse șocuri care domină în acest moment piața de materii prime, atât din perspectiva prețului, cât și a disponibilității. În același timp, au cântărit în rezultatele consolidate ale Grupului cheltuieli legate de implementarea noilor investiții.

Până la 30 septembrie 2021, TeraPlast a achitat investiții de 83 de milioane de lei care, în urma operaționalizării proiectelor, vor avea impact asupra rezultatelor financiare în trimestrele viitoare. Totodată, managementul analizează permanent noi oportunități de dezvoltare prin investiții sau operațiuni M&A care să genereze creștere pe termen lung pentru grup pe segmentul ambalajelor flexibile și nu numai.

În ansamblu, ne-am păstrat trendul ascendent și menținem un ritm de creștere în procente cu două cifre, chiar și pe fondul unor condiții de piață mai puțin propice față de trimestrele anterioare. Decalarea unor proiecte de infrastructură, inclusiv întârzierile în recalcularea devizelor în funcție de noile costuri ale materiilor prime sau cu forța de muncă s-au propagat pe verticală pe piața construcțiilor, către toți furnizorii și toate companiile care activează în domeniul nostru” a adăugat doamna Birta.

Climatul macroeconomic este dominat de incertitudini pe mai multe etaje(costurile materilor prime, prețurile la energie, politicile publice, lanțurile de aprovizionare supuse stresului), iar pe cale de consecință întreg mediul de business suportăriscuri pe termen scurt și mediu.

Linia de business Instalații și Reciclare (TeraPlast și TeraPlast Recycling)

  • A fost principala generatoare a cifrei de afaceri la nivel de Grup, cu două treimi din rezultatul consolidat: 300milioane de lei. Avansul în trimestrul trei a încetinit, iar la nouă luni progresul este de 30%.
  • EBITDA s-a situat la aproape 42 de milioane de lei cu o marjă ușor sub media grupului: 13,9%
  • Rezultatele au fost influențate de costurile materiilor prime și de o modificare a cererii într-o piață aflatăîn căutarea unui nou trend.Au fost observate perturbări în principal din cauza perioadei prelungite de implementare a indexării prețurilor materialelor de construcții în contractele de achiziții publiceaflate în derulare și din cauza necorelării standardelor de cost la licitațiile deschise/lansate în această perioadăcu noile realitățialepieței.

Linia de business Granule (TeraPlast și TeraPlast Recycling)

  • Include Granulelerigideșiplastifiate din PVC, darșigranulelereciclate.
  • Linia de business cu performanțe în accelerare inclusiv față de trimestrele anterioare
  • Cifra de afaceria atins 108 milioane de lei și arată o dublare față de aceeași perioadă a anului trecut. EBITDA a avut o evoluție similară, cu o creștere de 75%.
  • Creștereafostsusținutășide vânzarea de granule reciclate.

Linia de business Ferestreșiuși (TeraGlass)

  • Marja EBITDA pentruaceastălinie de business s-a îmbunătățitfață de primele două trimestre din 2021.
  • Creșterea EBITDA la nouă luni este de 115% față de același interval din 2020.
  • TeraGlasscontinuăsă se concentrezeatât pe piața externă, câtși pe cea internă.

Linia de business Ambalajeflexibile (TeraBio Pack)

  • Cifra de afaceria atins 10,8 milioane de lei
  • Este linia de business nouă în cadrul Grupului. Va cunoaște o creștere semnificativăîncepând cu anul 2022 în urma operaționalizării investiției de 12 milioane de euro în TeraBio Pack.
  • Performanțele liniei de business au fost afectate în trimestrul trei de unele întârzieri la operaționalizarea fabricii de folii biodegradabile.
  • Segmentul cuprinde business-urile defolii din polietilenăpreluate de la Somplast și Brikston, care necesită o eficientizare a operațiunilor, inclusiv prin construcția unei noi infrastructuri de producție.

Evenimente recente

  • În cadrul majorării de capital social operate pe 30 septembrie, acționarii TeraPlast au primit o acțiune gratuită pentru fiecare 4 acțiuni deținute.
  • Titlurile TeraPlast(TRP) au fost promovate, din 20 septembrie, în indicii FTSE Russell pentru Piețe Emergente, în indicii Small Cap, respectiv All Cap, ceea ce a adus în acționariat unele dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume
  • TeraPlast a preluat producția de folii din polietilenă de la Brikston Construction Solutions, prin care este completat portofoliul de ambalaje flexibile al Grupului.
  • În ultimele 6 luni, TeraPlast s-a situat în top 3 companii din BET, raportat la indicatorii volum tranzacționat, număr de tranzacții și evoluția prețului.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și, din septembrie 2021, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell. În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relația cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al doilea an consecutiv.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...