Peste 100 de profesori – membri în sindicatele din învățământul județean – au pichetat astăzi Prefectura, la Bistrița. Înarmați cu fluiere și pancarte, profesorii au cerut un procent mai mare din buget pentru Educație, dar și salarii decente pentru personalul nedidactic și auxiliar.
„În primul rând procentul din bugetul alocat învățământului este prea mic. În al doilea rând, salariile nu s-au majorat cu adevărat. Lumea face o medie a celor foarte în vârstă cu al celor tineri, per ansamblu iese bine, dar realitatea este cu totul alta…
Pentru debutanți, salariul este foarte mic. Tinerii nu sunt încurajați să vină în învățământ, iar noi, cei care suntem în vârstă nu ne putem pensiona…! Un debutant câștigă 2.000 și ceva de lei”, ne-a mărturisit unul dintre participanții la protest.
„Nu există un statut al cadrelor didactice care să ne apere drepturile. Nici Legea Învățământului nu este elaborată așa cum ar trebui. Fiecare drept câștigat prin lege trebuie apărat în instanță… Ceea ce nu mi se pare corect… Vin din ce în ce mai puțini profesori tineri, iar cei mai în vârstă sunt suprasolicitați cu ore”, a subliniat un alt cadru didactic.
Alte cadre didactice s-au declarat nemulțumite și de prea multele drepturi care li se acordă elevilor.
„Prea multă libertate va duce și la dezordine socială. Dacă elevii nu respectă o disciplină și o ierarhie în școală, nu o vor respecta nici în societate, și nici în familie.
Sunt urmările a 30 de ani de haos și în Educație. Au ajuns copiii foarte buni din clasă să mă întrebe de ce nu m-am căsătorit cu un șofer de tir, că acela face bani…! Cum să-i explic că nu e vorba numai de bani?! Mi-am ales meseria de profesor pentru că mi-a plăcut, dovadă că am și făcut-o atâția ani.
Societatea o fi de vină, pentru că impune valori false, pe care elevii le preiau din zbor…”, ne-a mărturisit o profesoară.
Profesorii au venit să susțină și personalul nedidactic din școli sau grădinițe. Am stat de vorbă și cu câteva îngrijitoare de la o grădiniță din Bistrița. Ne-au explicat că până nu demult, primeau un salariu de aproximativ 1.800 de lei.
„Eu primesc acum 2000 de lei, după majorarea salariului. Înainte, pentru că am avut vechime peste 20 de ani, primeam 1987 de lei. Suntem încadrați la „muncitori necalificați”, dar responsabilitatea noastră este mult mai mare!
Încadrarea în muncă ar trebui reglată cumva la nivel național. Suntem percepute ca femei de serviciu, dar în realitate facem munca unei bone… Am făcut o cerere în acest sens, sperăm să se și rezolve…”, ne-a explicat o îngrijitoare prezentă la protest.
Un alt participant s-a revoltat pentru faptul că legile sunt în continuare ignorate, când vine vorba despre Educație.
„Nu ne dorim decât să se aplice legea: 6% din PIB pentru Educație. Nu că asta ne dorim sau asta visăm – dar asta e legea! E halucinant că nu se aplică! Și avem și un profesor în fruntea țării și tot degeaba! România numai educată nu este…!”
Și săptămâna trecută, dar și la începutul acestei săptămâni sindicaliștii din învățământ au protestat în întreaga țară. Detalii – AICI.