La Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud a ajuns o informare din partea sindicaliștilor din învățământ. Aceștia anunță că mâine, 19 ianuarie, vor face grevă japoneză. Se vor afla în clase, alături de elevi, dar nu vor preda lecții.
„Am primit o informare din partea celor două federații cu privire la grevă. În intervalul 11 – 13 profesorii vor fi în clase, dar nu vor preda”, a admis prof. Aurelia Dan, inspector școlar general al ISJ BN.
Inspectorul general a mai precizat că i-a rugat pe liderii sindicali să le transmită profesorilor protestatari să aibă în vedere siguranța elevilor.
„Pentru noi este prioritară în acest moment siguranța elevilor. Respectăm dreptul la grevă și la protest al profesorilor. În același timp, ne interesează siguranța elevilor. Am primit asigurări că profesorii își vor desfășura activitatea de protest fără a-și abandona elevii”, a mai afirmat prof Aurelia Dan.
Aceasta a completat că nu există niciun temei legal pentru ca profesorii să le permită elevilor să plece acasă, dacă cele două ore de grevă japoneză se suprapun cu orele terminale.
„Nu există temei legal pentru suspendare cursurilor, într-o asemenea situație. Elevii rămân în școală, iar profesorii sperăm să fie vigilenți și să-și supravegheze elevii”, a subliniat prof. Aurelia Dan.
Greva de avertisment care va avea loc în toate școlile din România, miercuri, 19 ianuarie 2022, a fost declanșată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (FSE).
Protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie. Are legătură și cu refuzul guvernanților de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care sindicaliștii le-au solicitat în ultima lună.
Ce își doresc profesorii:
1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor publicat pe Edupedu.ro.
Foto deschidere @ Spotmedia.ro