O nouă zi de proteste în stradă, a angajaților din Învățământ. În fața Prefecturii Bistrița s-au adunat cu sutele pentru a-și cere drepturile.
E a treia zi de proteste în stradă, a profesorilor, la Bistrița. Astăzi, de la ora 11.00, angajații din învățământ au venit iarăși, cu sutele în fața Prefecturii Bistrița.
În 25 mai a fost prima zi de proteste, când 300 de cadre didactice și personal auxiliar al unităților de învățământ și-au cerut drepturile, în stradă. Protestul a fost al celor din UJSLI BN (Uniunea Județeană a Sindicatelor Libere din Învățământ).
Luni a fost un al doile aprotest. Au ieșit în stradă cei din cadrul FSLI -Federația Sindicatelor „Spiru Haret” Bistrița.
BISTRIȚA: Un nou protest al profesorilor, astăzi, de la ora 13.00, la Prefectură
Astăzi au ieșit în stradă din ambele sindicate. Profesorii nu au de gând să renunțe la proteste până când nu le sunt respectate drepturile.
Presedintele Klaus Iohannis după ce s-a întâlnit pe 30 mai, 2023 cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ și a marșului de protest a promis să garanteze un acord politic, în vederea revendicărilor salariale și a obținerii a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a activitătilor didactice in școli. Astfel, chiar pe 31 mai Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii coalitiei de guvernare la Cotroceni si le-a cerut să continue negocierile cu sindicatele din învățământ „până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice”.
După discuțiile de la Cotroceni, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru reprezentanții profesorilor care au fost convocatiți la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri.
În urma întrevederii, Guvernul României a promis că va adopta, mâine, 1 iunie, 2023 prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă din 2024 reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Rămâne de văzut dacă oferta aceasta va duce la aplanarea protestelor din educatie având in vedere că guvernul stă foarte prost la capitolul „credibilitate”.
Pina cind niste plagiatori si analfabeti sa aiba pensii de sute de milioane si cei care le au pus creionul in mina sa moara de foame? Cumparam armament de sute de milioane, pensii speciale de miliArde de eur annual. Pina cind educatia e cenusareasa salariilor. Trebuie sa suporte foamea? Stiti ca daca se da pensiile speciale dupa cut au contribuit, sint bani sa mareasca salariilor profesorilor cu 30 % si alocatiile pt copii sa le dubleze? Daca fax asta, ei ce mai fura+?