-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Profesoara Cristina Rusu a câștigat la CEDO procesul intentat României, pentru neregulile sesizate la olimpiadă: „O victorie amară”

Profesoara de geografie Cristina Rusu de la Colegiul Infoel a câștigat la CEDO procesul împotriva României. Totul a început în martie 2012, când profesoara a dezvăluit în presă neregulile sesizate la Olimpiada de Geografie.

Mulțumesc celor care au fost alături de mine de-a lungul celor 10 ani! De asemenea, mulțumesc doamnelor Cristina Moldovan (avocat) și Adina Beian (colega mea, prof de limbi străine și traducător autorizat de MJ)”, a transmis în această dimineață profesoara Cristina Rusu.

CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg) i-a dat dreptate profesoarei din Bistrița, după un proces care a durat aproape opt ani. Statul Român va trebui să-i plătească Cristinei Rusu 9.000 de euro.

Cristina Rusu, profesor de geografie al Colegiului Tehnic „Infoel”, Bistrita, reclama faptul ca subiectele oferite candidaților de clasa a XII-a, la faza județeană, au fost identice „la punct și virgulă” în Bistrița-Năsăud și Bacău. Acest fapt încălca regulamentul concursului. Doina Petrean, inspectoarea de geografie de atunci a ISJ BN, declara la vremea respectivă că a fost „o simplă coincidență”.

Avocata mea, Cristina Moldovan care m-a ajutat în procedura avansată a primit sentința că am câștigat la CEDO. Chiar în 8 martie. Un cadou frumos de Ziua Femeii, aș zice.

Aș fi fost mai bucuroasă dacă cei 9000 de euro erau plătiți din banii judecătorilor care m-au condamnat. Sunt judecători plătiți din banii contribuabililor și au greșit…”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Cristina Rusu.

Procesul în România a început în 2012. Fosta inspectoare Doina Petrean a dat-o în judecată pe Cristina Rusu. A solicitat daune morale, motivând că s-a simțit calomniată în presă. Pentru că profesoara trimisese două scrisori – la Bistrițeanul.ro și la Bistrița24.ro.

Procesul a fost pe răspundere civilă delictuală. Cristina Rusu l-a pierdut în 2014, dar știind că dreptatea este de partea ei, a decis să se adreseze celor de la CEDO.

Evident că mă bucur că am câștigat. Dar e o victorie amară…

Toate acestea s-au întâmplat din neglijența unor autorități, în special a Inspectoratului Școlar și a Ministerului Educației. Înainte de a trimite scrisori în presă, am sesizat aceste instituții în legătură cu neregulile organizatorice. Evident că au răspuns cât mai evaziv cu putință. Ca să fie bine pentru toată lumea și să nu supere pe nimeni. Dacă își făceau treaba așa cum trebuie, nu se ajungea la proces. S-ar fi tranșat altfel problema.

E adevărat, la primul concurs au fost dezavantajați și elevi de-ai mei. Dar și dacă nu ar fi fost vorba despre elevii mei, tot aș fi luat atitudine. Așa îmi stă în fire”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Cristina Rusu.

Știu că există erori judiciare. Dar nu a fost vorba de așa ceva în cazul meu. La fond, de exemplu, judecătorul scrie în sentință că afirmațiile mele nu pot fi catalogate ca informații referitoare la un subiect de interes public. Nu trebuie să fii judecător ca să înțelegi că nu este așa… Nu cred că acel judecător era incompetent. Cred că a acționat cu rea credință, ca și judecătoarele de la recurs”, a explicat profesoara.

Cristina Rusu a povestit că în acei ani i-a fost foarte greu din punct de vedere financiar. A avut de plătit 3200 de lei daune morale și cheltuieli de judecată. Vreo 4000 de lei s-au dus pe cheltuielile cu avocații.

„Pe vremea aceea aveam un salariu destul de mic. Sub 2000 de lei. Și mai aveam și o reținere la CAR și pensie privată. Îmi rămâneau 1173 de lei lunar. Credeam că am la dispoziție 30 de zile de la decizie ca să plătesc. Nu mi-am închipuit că pot fi executată silit imediat. Ceea ce s-a și întâmplat. Mi-am adunat banii – cei 3200 – și i-am trimis prin poștă. În aceeași zi am primit somație de executare silită. Trebuia să mai plătesc 1050 de lei, cheltuieli cu executarea silită. Pe ăia chiar nu mai aveam de unde să-i fac rost. Trei luni de zile, mi s-a oprit o treime din salariu. Nu a fost deloc plăcut… ”, ne-a mai mărturisit profesoara. 

Cristina Rusu a povestit pentru Bistrițeanul.ro că nu a decis încă ce ca face cu banii de la CEDO.

O parte va fi folosită pentru cadouri pentru prieteni. 

Cred că au fost alături de cei doi frați ai mei vreo cinci persoane care chiar au crezut de la un capăt la altul în mine. Am simțit asta. Mă și întrebau în glumă, periodic și mă întrebau când vin banii de la CEDO, când le fac cinste…”

Cristina Rusus are de gând să revizuiască și sentința primită în procesul din România. „Procedura îmi permite acest lucru și este dreptul meu. Aștept să se publice decizia în Monitorul Oficial, după care am să cer revizuirea sentinței. Până la urmă am plătit niște bani – despre care CEDO spune că i-am plătit pe nedrept. Apoi sper să închid odată acest capitol definitiv. Mi-a ajuns...”, a mai spus Cristina Rusu.

ARTICOLE SIMILARE

13 COMENTARII

  1. Felicitari bravei doamne profesoare.
    Romanii se pot inspira de la dansa mai ales cand Justitia romaneasca le intoarce spatele si le taie elanul dreptatii .
    Multe nedreptati pornesc direct de la oamenii in robe negre.

      • Mă bucur să văd că există oameni cu simt civic și cu principii sănătoase, care nu se lasă intimidați și merg până in pânzele albe pentru dreptate. Lumea ar fi mai frumoasă dacă toți oamenii ar fi de partea binelui și a dreptății! Felicitări și succes în carieră!

  2. Felicitări d-nă ,dar este o victorie amară,tărzie cu umilință ,furie de neputință și ani de durere și suferință.Să sperăm că ceva ,ceva se va misca in găndirea celor care trebuie să facă dreptate și demnitatea umană ,a dascălului nu va mai avea de suferit .

  3. Felicitari!!! Nu este prima nedreptate realizata cu buna stiinta de judecători de la Bistrița, sunt zeci de decizi gresite. Bani pierduti pe avocati si cheltuieli de judecata, iar tu la Bistrița, mori cu dreptatea in mâna. Ar fi bine ca cineva să-i schimbe pentru ca prea multe nepotisme si prieteni interlope sunt între toți (judecatori,notari,avocati) etc.

    • Din păcate, judecătorii nu sunt trași la răspundere pt. astfel de sentinte. In ce privește Inspectoratul Scolar, nu mai sunt in functie cei de acum 10 ani, ca urmare, nimeni nu răspunde pt ce a fost atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...