-0.9 C
Bistrița
marți, decembrie 24, 2024

FOTO/VIDEO: Despre poezie, matematică și Grigore Moisil, cu profesorul emerit Teodor Rus (Iowa University), originar din Spermezeu

Grigore Moisil: Despre poezie și matematică” s-a intitulat conferința desfășurată vineri seara, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița. Invitat să vorbească despre celebrul matematician a fost profesorul universitar doctor Teodor Rus – născut în Spermezeu.

Teodor Rus a absolvit Facultatea de Matematică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

La Biblioteca Județeană din Bistrița a povestit celor prezenți cum a ajuns să-l cunoască și să lucreze cu Grigore Moisil.

S-a întâmplat în anii 60, pe când profesorul Teodor Rus a făcut parte din echipa care a construit primul calculator cu tranzistori din România. Nu exista o documentație pe care s-o urmeze, și nici schițe care să-i ghideze în demersul lor.

Mai multe detalii despre cum funcționau primele calculatoare – puteți descoperi accesând linkul de mai jos: 

Teodor Rus, profesor emerit al Universității din Iowa, despre primele calculatoare construite la Cluj. Câteva amintiri despre legendarul matematician Grigore Moisil

Grigore Moisil s-a născut la Tulcea, dar avea descendenți din satele grănicerești. Părinții săi erau din Năsăud:

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Constantin Moisil, membru de onoare al Academiei Române, șeful Arhivelor Naționale și tatăl unui genial matematician

 „Mi-am spus să dau conferinței un titlu care să corespundă cu împrejurimile în care trăim acum și în care a trăit și Moisil, dar și eu. Să conturăm puțin spațiul geografic al zonei și oamenii de aici, pentru a vedea ce legături avem cu el și cum s-a integrat el în comunitatea de aici”, a povestit prof. univ. dr. Teodor Rus.

Acesta a evocat munții Țibleș din Spermezeu, dar și Rarăul – un spațiu geografic între care se desfășoară „o lume de vis. Sunt văi spectaculoase pe unde curge poezie și matematică, văi cu oameni dârji, înțelepți și fericiți. Am auzit la un prieten de-al meu, de pe Bârgău – speologul Teodor Rus – aceste versuri: „Numa’ încet, cu socoteală / Să se facă rânduială / Și de se face rânduială / Numa’ încet cu socoteală…”

În aceste versuri se ascunde deja un principiu din matematică. Aici avem deja o bază de date pe care trebuie s-o organizăm. Iar după ce ai reușit să organizeze datele, o iei de la capăt, cu altă bază de date și altă organizație – numa încet, cu socoteală…

Mama îmi spunea, de asemenea, când mă plângeam că e grea munca la câmp – lasă, dragul mamii, bine-i și așa rău cum este… Bucură-te că ești!”, a mai povestit Teodor Rus.

Moisil a vizitat Năsăudul o singură dată, prin 1911, pe când avea 5 ani. Dar a rămas profund impresionat de bunica lui. O considera „o femeie bătrână și bună”. Într-o zi i-a dat rufele jos din albie. În altă zi i-a alungat niște rațe până când au șchiopătat. Moisil se delecta cu vizita verișoarelor sale: Livica, care nu-i plăcea, și Lucica, pe care o găsea frumoasă și îi plăcea s-o sărute. Ca tânăr, lui Moisil îi plăceau fetele și ceaiurile dansate. Era un dansator desăvârșit”, a povestit prof. dr. univ Teodor Rus, la Bistrița.

Cum l-a cunoscut profesorul Teodor Rus pe Grigore Moisil:

Profesorul Teodor Rus a trecut în revistă și câteva dintre vorbele de duh ale lui Grigore Moisil, devenite, de-a lungul timpului, aforisme.

Moisil a fost în felul său și un dizident, a remarcat profesorul Teodor Rus.

Îmi aduc aminte și acum de fraza cu care el răspundea la restricțiile și rigoarea pe care le impunea administrația de atunci – cercetătorilor. Îl certau uneori pentru că nu venea la program dimineața la 8. Dar Moisil lucra până noaptea târziu și se trezea târziu dimineața. Și le replica – Dacă ei au nevoie de curul meu, voi veni la 8.00. Dacă au nevoie de capul meu, trebuie să mă lase să-l folosesc așa cum vreau eu…

În primăvara lui 1973, Grigore Moisil a fost invitat în Canada. A ținut conferințe, a discutat pe îndelete cu oamenii de știință, s-a simțit foarte bine. Locuia la Ambasada României din Ottawa. Într-o zi când s-a întors acasă, s-a așezat lângă geam să se odihnească și a adormit. A adormit definitiv… Pe 21 mai 1973…

Viorica m-a sunat și m-a rugat să mă duc la aeroport. Să iau sicriul și să-l duc la Facultatea de Drept. Acolo a fost omagiat înainte de înmormântare…

Moisil a fost pentru mine un mentor și un părinte spiritual. I-am simțit lipsa peste tot pe unde am fost. Îi simt lipsa chiar și acum…”, a concluzionat profesorul Teodor Rus.

În finalul conferinței, profesorul Teodor Rus a primit din partea organizatorilor (Asociația culturală Grigore Moisil) câteva cărți despre viața și creația matematicianului evocat.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...