Înscrierile în clasa pregătitoare debutează cu lansarea ofertei educaționale, cel mai probabil în martie, a anunțat astăzi inspectorul general Aurelia Dan.
Inspectorul a subliniat că fiecare școală a propus un număr de clase și locuri, în funcție de gradul de interes așteptat. „Cererile încă nu au fost înregistrate, așadar vorbim doar de așteptări. Inspectoratul Școlar Județean nu va mai promova ierarhii. Toate unitățile de învățământ au toate premisele pentru a oferi un act educațional de calitate”, a subliniat prof. Aurelia Dan.
Clasele nu pot să aibă mai puțin de 10 elevi, și nici mult de 22 de elevi.
„Nu mai încurajați excesul de zel și nu supraîncărcați clasele!”, a transmis prof. Aurelia Dan directorilor de școli din Bistrița-Năsăud.
Vor fi clase în sistem tradițional și clase Step by Step. În cazul acestora din urmă, apropierea de domiciliul elevilor nu va mai conta la înscriere, așa cum se întâmplă la clasele tradiționale, unde se aplică principiul arondării. Oferta pentru Step By Step nu este condiționată de adresa de domiciliu a părinților sau elevului.
Metodologia încă nu a apărut, dar de îndată ce ea va fi disponibilă, se va aproba și metodologia județeană de constituire a claselor pregătitoare.
Inspectorul școlar general s-a referit și la o nefericită situație, devenită tradiție în unele școli. E vorba de listele cu nume întocmite în avans de învățătoare.
„Îmi doresc din tot sufletul ca informațiile pe care le-am cules zilele trecute – cum că, la nivelul unei școli, listele la anumite doamne învățătoare sunt complete – să fie un mit. Pentru că înscrierea se realizează la secretariatul unității de învățământ. Dosarele se depun în platforma electronică. Printr-o procedură specifică, subsecventă celei județene, veți face repartizarea elevilor pe clase. Dacă nu găsiți modalitățile optime, o să le stabilim noi, alfabetic, de exemplu. Lansez o provocare părinților: Ce înseamnă o școală bună? Vă recomand să citiți ultimul articol al psihologului Mircea Miclea, care reamintește rolul școlii: acela de a valorifica la maximum potențialul pe care îl au elevii”, a mai spus prof. Aurelia Dan.
Care sunt prioritățile pe care trebuie să le știe inclusiv părinții, descoperiți în secvența video de mai jos: