Municipalitatea promitea 100 de locații cu tomberoane îngropate, pe modelul de pe Petre Ispirescu. „Finanțatorul ne dă bani numai pentru 10. Asigurăm bistrițenii că luptăm pentru proiect!”, a declarat Turc.
În primăvara anului 2021, ajungeau la Bistrița primele pubele îngropate.
Sistemul a fost pus în funcțiune la mijlocul lunii martie 2021, fiind singurul „exemplar” din municipiu.
FOTO/VIDEO: CUM funcționează platforma cu tomberoane subterane de pe Ispirescu
La mai bine de un an distanță, primarul Ioan Turc explica faptul că municipalitatea are în vedere amenajarea a 100 de astfel de „insule ecologice”. Acestea urmau să înlocuiască tomberoanele supraterane și chiar o parte dintre cele semi-îngropate.
VIDEO – Ioan Turc: Amenajăm 100 de insule ecologice în oraș! Ne putem gestiona singuri!
În cadrul unei conferințe la sediul Primăriei Bistrița, Ioan Turc a recunoscut că întâmpină probleme cu acest proiect. Finanțatorul nu dă bani decât pentru 10 astfel de insule.
„Pe componenta salubritate, vom schimba paradigma în ceea ce privește modalitatea de colectare a deșeurilor. Dar vom implementa și soluția „plătești cât arunci”.
În acest moment, avem o problemă cu finanțatorul. Noi intenționăm să amenajăm circa 100 de platforme îngropate. Din păcate, finanțatorul ne spune că numărul platformelor îngropate trebuie redus la 10.
Dar NU ne lăsăm! Vom semna contractul pentru cele 10 platforme îngropate și vom insista, la al doilea apel, pentru a obține finanțare tot pentru platforme îngropate. Deci îi asigur pe bistrițeni că vom identifica soluții. Nu mergem pe soluția platformelor supraterane, decât în mică măsură. Oricum, și înainte, chiar pe soluția de platforme îngropate, aveam în vedere și zone în care să amplasăm platforme supraterane.
Am văzut cum se comportă platforma îngropată de pe Petre Ispirescu. Se comportă foarte bine, e curată, nu au existat niciun fel e probleme tehnice, așa că avem toate motivele să ne batem în continuare pentru acest proiect!”, a concluzionat Ioan Turc.