Spune-mi cu cine te-nsoțești, ca să-ți spun cine ești… Este un proverb care ne vorbește despre esența socială a fiecărui om.
Dacă ai întâlniri de taină și aranjamente cu interlopii, cămătarii și dealerii de droguri, nu ne spune că ești polițist. Pentru că, în ciuda uniformei pe care o porți, te însoțești cu infractorii și ești ca ei: un infractor în uniformă…
Dacă ești director la o instituție publică și principala ta grijă este să sifonezi banii publici și să-i împarți cu acoliții, nu ne spune că ești de partea poporului… În contabilitate se vede cu cine te însoțești. Și se vede că ești un șmecher cu discurs de binefăcător.
Nu ne spune că ești pădurar, dacă o parte din valoarea lemnului furat din pădure îți intră ție în buzunar când îi acoperi pe hoți. Hoț ești și tu, ca ei.
Spune sincer cu cine te însoțești, pentru că omul este ființă socială și anturajul îi dă o definiție semnificativă.
Dacă nu vrei și nu vrei să spui cu cine te însoțești, se va afla oricum. Când scapă un fir, se deșiră toată țesătura și denunțătorii, oamenii din echipa ta slabă, au să vorbească ei despre faptele tale.
Caută pe drumul vieții să te însoțești cu oameni de calitate pe care îi recomandă cinstea, hărnicia și credința. Ei îți vor da o definiție care să îți crească stima de sine. Dacă nu-i găsești pe aceștia, alege singurătatea, care-i mult mai bună decât însoțirea cu ticăloșii.
Foto @ Alexandru Uiuiu / Reveista Zestrea