1.7 C
Bistrița
marți, ianuarie 21, 2025

PRO-VERB: Prostul dacă nu-i fudul parcă nu e prost destul…

Prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul – spune un proverb care ne aduce aproape un alt proverb care ne întreabă retoric – „ce-i trebuie prostului? Tichie de mărgăritar…” 

O să gândim, în acest caz, la prostul cu multă școală făcută de formă, cu faimă și cu multe diplome. Oare există așa ceva? Desigur, pentru că nu din diplome sau poziția socială câștigată contextual, de multe ori politic, se face înțelepciunea în proverbele românești.

Prost nu este cel care nu știe care este capitala Franței sau câte grame are 1 kg. Nu.

Prost nu este cel lipsit de informație. Ci acela care nu cunoaște lucrurile simple: viața, sensul și desfășurarea ei și modul cel mai bun de o trăi și a interacționa cu ceilalți.

De aceea există cu adevărat prostul cu așa-zisă școală multă… Acesta poate avea multă informație, dar nu se îndreaptă spre înțelegerea vieții și iubirea aproapelui. Și, mai ales, nu are bun simț…

Nesimțitul arogant și excesiv de zelos se crede singur pe lume. Dă replici la orice și pare că le știe pe toate. Și nici nu-și dă seama că sub tichia lui de mărgăritar este cuibul prostiei savante.

Docta ignorantia, cum îi spuneau latinii, poate ocupa poziții sociale înalte. Sau poate avea profesii de oarece prestigiu ca judecător, medic, profesor, inginer, architect, artist… Dar prostul fudul nu este de folos cu nimic celor din jur care – întâlnindu-l – se aleg numai cu umilințe, frustrări și lipsă de respect.

Modestia vine odată cu multa și autentica știință a vieții în multe domenii. Vorba lui Kant: În filosofie – și, am adăuga noi, și în viață – numai calicii nu sunt modești…

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...