3.4 C
Bistrița
luni, aprilie 7, 2025

PRO-VERB: „Numen est hominem”, spuneau vechii latini. În română: Numele este omul

Numen est hominem spuneau vechii latini. În traducere românească – „Numele este omul”. Această vorbă are o semnificație profundă, deoarece oamenii poartă nume de familie care s-au construit în circumstanțe istorice pe parcursul multor generații…

Dacă pe cineva îl cheamă Someșan, de exemplu, este de așteptat ca familia lui să aibă un trecut legat de râul Someș și localitățile de pe malurile lui. Același principiu se aplică și pentru nume precum Ardelean, Sânmărtean, Turda, Feldrihan, Rohnean, Felecan, și multe altele.

Numele de familie nu ni-l alegem noi. Însă pentru copiii noștri avem posibilitatea să alegem prenumele. Dacă alegem să-i spunem copilului nostru Andrei, trebuie să știm că acest nume înseamnă „cel bărbătos” și provine din grecescul „andros”, care înseamnă „bărbat”.

Similar, dacă alegem numele Andreea, trebuie să știm că înseamnă „cea bărbătoasă”, o fată cu curaj de bărbat. Melania înseamnă „cea cu părul negru”. Daniela este „cea cu lumină într-însa”. Teofil înseamnă „iubitorul de Dumnezeu”. Iar Teodora reprezintă „darul lui Dumnezeu”. Alexandru, la rândul său, este „bărbatul care învinge”, provenind de la „alexein” și „andros”.

Despre nume și semnificația lor ar putea fi spuse multe. Iar rostul acestor rânduri este să atragă atenția asupra importanței alegerii atunci când decidem numele copiilor noștri. De cele mai multe ori, numele este o reflectare a caracterului și a identității individului.

În ceea ce privește numele „Uiuiu” pe care cu cinste îl port, dacă aveți detalii sau clarificări, voi fi bucuros să le aflu…

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

20 de ani dulci, frumoși, cu Cofetăria MARISAN din Sângeorz-Băi! CUM poți participa la TOMBOLA de ziua lor:

Creează amintiri dulci de două decenii, îmbinând pasiunea pentru dulce, gustul autentic și calitatea produselor, în prăjituri și torturi de-ți lasă gura apă. Acum, la 20 de ani de existență pe piață, Cofetăria Marisan vrea să vă mulțumească vouă, clienților, prin organizarea unei tombole cu premii senzaționale. CE trebuie să faceți:

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto pentru mașina ta, efectuate de profesioniști. Ofertă specială, la Materom:

Degustări dulci pentru evenimente, la Cofetăria Cristina, oricând, cu programare! DISCOUNT pentru cei care încheie contracte în Aprilie

Ce veste bună! Acum, la Cofetăria Cristina poți programa oricând îți permite programul o degustare pentru...