Frate frate, dar brânza-i pe bani, se zice pe la noi, deși ai crede că preocuparea pentru bani este una europeană, occidentală. În Panciantantra, Cele cinci cărți ale înțelepciunii, carte respectată în întregul orient, având peste 50 de ediții mondiale după cum aflăm de la excelentul traducător al ei, Teofil Simenschi, stă scris în mod surprinzător: În lumea aceasta toate se fac cu bani, de aceea înțeleptul trebuie să strângă bani și iară bani.
E bine să ai bani, chiar și numai din motive financiare, cum glumește într-un loc Woody Allen. Adică să ai bani doar ca să-i ai, cum ar veni. Dar dacă știi tabla înmulțirii lor, este bine să știi și tabla împărțirii lor.
Frate-frate, dar brânza-i pe bani este proverbul care îi ironizează pe cei care uită de frăție și prietenie, de dragul banilor. Numai ca să îi aibă.
Nu-i mare brânză să îți pui fratele la plată. Dar poate vei avea nevoie să te țină de mână, în clipa aceea, ultima, când pleci din această lume cu mâinile goale și cu o sete grozavă pentru un strop de dragoste…