După poame cunoști pomul, după fapte cunoști omul – spune un proverb românesc care ne recomandă ca, mai ales în cazul judecăților de valoare, sau a promisiunilor și a proiectelor mărețe să ne uităm la faptele celor care le emit.
Hagi a fost un mare fotbalist dar îl are ca șef la federație pe Burleanu care se pare că a jucat ceva meciuri de minifotbal la viața lui. Sunt oameni care nu au scris niciodată o carte dar hotărăsc cine este scriitor și cine nu. Sau dau bani pentru publicare cui le place și premii mari cui le convine. Sunt oameni care nu au prins odată vioara în mână dar știu ei bine cine cântă bine și rău în lumea asta și așa mai departe.
De multe ori judecă și stabilesc grile de valoare în lumea noastră oameni pe care nu îi recomandă faptele reușite anterioare. Ci sunt doar norocoșii beneficiari ai unor conjuncturi favorabile, a unor șmecherii pe care le-au învățat și aplicat ca să ajungă în fruntea bucatelor.
E cazul să spun că în cenaclul Junimea din care făcea parte și tânărul Mihai Eminescu era șef un anume domnișor Plăcintă care stabilea acolo cine este poet și cine nu. Pe Mihai îl punea la coada șirului. De el nu își mai aduce aminte nimeni decât printr-un catren pe care, la un moment dat Eminescu, supărat că este desconsiderat, i l-a adresat plin de ironie.
Câți de ăștia ca domnișorul Plăcintă ne judecă și astăzi viața sau faptele și ne pun în cutii după bunul lor plac? Mulți sunt, vă spun eu, mulți…
Dar ia să-i luăm noi odată la rost și să-i întrebăm despre faptele lor… Au cădea ca poamele putrede din pom… Că doară După poame cunoști pomul, după fapte cunoști omul…
Vai cât adevăr.
Ziariști pensionați din sistem care n-au nicio pregătire dar contra cost lansează articole fără o minimă verificare, fara pic de rușine.
Și câți mai sunt din ăștia.
Da, pomul se cunoaște după poame și omul după fapte.👍
Hahaha. Păi, Ceaușescu a fost bun fiindcă 48% din populația României îi regretă poamele.