1.6 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

PRO-VERB: După poame cunoști pomul, după fapte cunoști omul…

După poame cunoști pomul, după fapte cunoști omul – spune un proverb românesc care ne recomandă ca, mai ales în cazul judecăților de valoare, sau a promisiunilor și a proiectelor mărețe să ne uităm la faptele celor care le emit.

Hagi a fost un mare fotbalist dar îl are ca șef la federație pe Burleanu care se pare că a jucat ceva meciuri de minifotbal la viața lui. Sunt oameni care nu au scris niciodată o carte dar hotărăsc cine este scriitor și cine nu. Sau dau bani pentru publicare cui le place și premii mari cui le convine. Sunt oameni care nu au prins odată vioara în mână dar știu ei bine cine cântă bine și rău în lumea asta și așa mai departe.

De multe ori judecă și stabilesc grile de valoare în lumea noastră oameni pe care nu îi recomandă faptele reușite anterioare. Ci sunt doar norocoșii beneficiari ai unor conjuncturi favorabile, a unor șmecherii pe care le-au învățat și aplicat ca să ajungă în fruntea bucatelor.

E cazul să spun că în cenaclul Junimea din care făcea parte și tânărul Mihai Eminescu era șef un anume domnișor Plăcintă care stabilea acolo cine este poet și cine nu. Pe Mihai îl punea la coada șirului. De el nu își mai aduce aminte nimeni decât printr-un catren pe care, la un moment dat Eminescu, supărat că este desconsiderat, i l-a adresat plin de ironie.

Câți de ăștia ca domnișorul Plăcintă ne judecă și astăzi viața sau faptele și ne pun în cutii după bunul lor plac? Mulți sunt, vă spun eu, mulți…

Dar ia să-i luăm noi odată la rost și să-i întrebăm despre faptele lor… Au cădea ca poamele putrede din pom… Că doară După poame cunoști pomul, după fapte cunoști omul…

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Vai cât adevăr.
    Ziariști pensionați din sistem care n-au nicio pregătire dar contra cost lansează articole fără o minimă verificare, fara pic de rușine.
    Și câți mai sunt din ăștia.
    Da, pomul se cunoaște după poame și omul după fapte.👍

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.