De ce ți-e frică nu scapi – spune românul cu o inteligență câștigată prin îndelungata experiență de viață, confirmată și de recente teorii științifice.
Una dintre marile descoperiri ale psihologiei contemporane este existența inconștientului. Acesta este un depozit de acte refulate, de frustrări, de complexe, temeri și frici, de care nu știm neapărat pentru că ni le reprimăm conștient. În psihologie se spune că inconștientul are legi, pe când conștientul – numai reguli. Așadar ne poartă opțiuni inconștiente pe care conștiința noastră doar le confirmă sau le refuză.
Dacă așa stau lucrurile în cercetările psihologice, apoi numai adevărat poate fi că de ce ți-e frică nu scapi… Pentru că inconștientul programează și el comportamentul. Așa că, dacă te tot temi că vei fi dat afară din slujbă, vei face atâtea greșeli, fără să îți dai seama, încât la un moment dat vei fi concediat.
Dacă te temi să nu te înșele nevasta și să vă despărțiți, vei deveni atât de suspicios și gelos încât presiunea pe care o pui pe ea o va face să aibă o viață amară și să plece de lângă tine.
Este de mers în viață fără nici o frică și cu bucurie deplină. Cu încredere și credință în Dumnezeu. Pentru că el este apărătorul nostru, chiar și atunci când ne cuprind spaimele…
Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea