-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

PRO-VERB: Dă-i Cezarului ce e al Cezarului și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu

Dă-i Cezarului ce e al Cezarului și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu… Vechea și înțeleapta vorbă ne îndeamnă să nu amestecăm lucrurile și să facem diferența între lumea aceasta și cea a spiritului.

Împărăția Cezarului este a acestei lumi. Și chiar dacă s-a dus Cezarul și avem o republică – a rămas o autoritate căreia trebuie să îi plătim: statul.

Statul este ansamblul instituțiilor unei țări și șeful lui este președintele. Legea ne obligă la taxe, dări, impozite pe care le colectează interpușii statului. Cu dumnealui nu ne întâlnim niciodată pentru că a fost suficient de viclean ca să se risipească. Dar cum, necum are o mână suficient de lungă ca să ajungă în buzunarul fiecărui cetățean. Orice faci în viață statul e acolo și își ia partea. Și cu rost și fără rost.

Una dintre frumoasele definiții ale statului este dată de Friedrich Nietzsche care spune că statul este acolo unde lenta sinucidere a tuturor se numește viață. Dă cezarului ce e al cezarului, adică banul pe care își are efigia.

Dar lui Dumnezeu ce să îi dai? El, Bunul Dumnezeu, îți cere să activezi tot ce ai mai bun în inima ta: mila, compasiunea, respectul, cinstea, iubirea. Iar partea aceasta bună a sufletului tău nici măcar nu trebuie să i-o dai lui, ci aproapelui tău. Când îi dai săracului lui Dumenzeu îi dai, când ajuți bolnavul, pe Dumnezeu îl ajuți, când faci o faptă bună pentru el o faci.

Dacă stai să te gândești este simplu: în fiecare zi poți să-i dai ceva lui Dumnezeu cu mare folos pentru sufletul tău, ca să nu te doară că dai atât de mult Cezarului și cam în seamă de nimic.

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: