0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

PRO-VERB: Cunoaște-te pe tine însuți…

Cunoaște-te pe tine însuți, ne îndeamnă o străveche înțelepciuneRomânia a trecut de la societatea socialistă multilateral dezvoltată – propovăduită de toate documentele partidului comunist și de care erau pline toate organele de presă – direct la dezvoltarea personală care acum este promovată în draci de toate organele libere de presă. De sute de apariții editoriale, de spicări motivaționali și în podcasturi de mare audiență.

Cum ar veni, s-a mutat accentul de pe dezvoltarea societății, pe dezvoltarea personală. De parcă acum societatea este dezvoltată multilateral și a mai rămas să fie dezvoltată persoana.

Eu cred că ambele întreprinderi sunt sortite eșecului. Pentru că înainte de a dezvolta ceva, se cere să cunoști acel ceva.

După cum partidul comunist habar nu avea ce se întâmpla de fapt în societatea pe care o dezvolta multilateral, fiind robul unei ideologii mincinoase, nici persoana nu se poate dezvolta dacă nu se cunoaște pe sine. 

Cunoaște-te pe tine însuți este un îndemn foarte vechi, care a rezistat vremurilor fiind mereu actual. Dar cum se poate întâmpla această cunoaștere, fără să cazi în capcana părerilor false despre propria persoană?

Caracterul se definește și se descrie în situații limită. Ești milos? Dă tot ce ai tu celui care are mai multă nevoie decât tine.

Ești curajos? Pune-ți viața la bătaie și salveaz-o pe cea a copilului în pericol.

Ești deștept? Învață-i pe ceilalți lucruri care să îi ducă mai departe decât ai ajuns tu. Crezi în ceva? Mergi până la capătul credinței tale, indiferent de obstacole.

Prin alegeri, exprimate public și prin acțiune este omul pe calea cunoașterii de sine.

Și pentru că suntem între prieteni vă mai vând un pont: Biblia este cea mai bună carte de dezvoltare personală.

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...