Cititul este pentru minte ceea ce sportul este pentru trup se spune. Și așa și este. Creierul este organul central al vieții, iar dacă omul este asemănat cu o lumânare aprinsă – atunci e limpede că flacăra în cap se află…
În studenție am avut o colegă care stătea în gazdă la casă și făcea în fiecare dimineață gimnastică. Odată o pisică a sărit de pe acoperiș și colegei mele i-a căzut în cap o țiglă. Așa este cu pisicile negre… A fost dusă la spital și stabilizată dar s-a dovedit la tomografie că are un hematom cerebral. Pe lângă tratamentele obișnuite, doctorii i-au recomandat să citească cel puțin 30 de pagini pe zi pentru a mări circulația sângelui în creier. După o vreme hematomul s-a spălat și colega mea și-a terminat facultatea ca fruntașă.
De-ar fi numai acesta beneficiul cititului și ar fi deajuns… Dar el conține informație care te ajută să faci lucrurile mai bine. Sau câteodată – să visezi la o lume mai bună.
Valori științifice, etice, practice și multe altele stau ascunse în cărți. Iar dacă vrei să le cunoști, se cere să le deschizi și să te delectezi cu ele zilnic. Astfel vei avea parte de un creier mereu tânăr și curios. Iar gimnastica lui te va face să fii mai prețuit printre oameni. Pentru că Cititul este pentru minte ceea ce sportul este pentru trup…
Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea