0.2 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

PRO-VERB: Ce ți-e scris în frunte ți-e pus…

Ce ți-e scris în frunte ți-e pus spun românii cu gândul la soartă și la faptul că ea ne este dată cu un grad de prestabilire.

Îmi vine în minte o povestioară veche legată de acest proverb. Un om dintr-un sătuc sărac a fost trimis de nevastă să meargă să facă bani într-un oraș de peste munți. I-a zis că un an trece cum trece și o să se chivernisească și ei.

A fost omul, a muncit și a facut o pungă de bani, dar, la întoarcere l-a prins noaptea într-o pădure. S-a urcat într-un copac, a găsit o scorbură, s-a ascuns acolo cu punga la piept și a adormit.

Dimineața nu mai avea punga cu bani. Cum să se ducă la nevastă așa? A luat-o iar spre orașul de peste munți a mai lucrat un an, a mai făcut o pungă cu bani. La întoarcere noaptea l-a prins în aceeași pădure. Și-a cusut punga cu bani în căptușeala hainei, s-a ascuns în bortă și a pus crengi la intrare apoi a adormit. Dimineața nu mai avea punga și s-a apucat să plângă.

Mai încolo de el, pe aceeași creangă, a văzut un tânăr vesel, cu părul creț care – legănându-și picioarele și zâmbind șugubăț l-a întrebat: 

„Tu nu ți-ai dat seama din prima?”

„De ce anume?”

„Tu n-o să ai niciodată bani…”

„Dar cine ești tu?”

„Destinul tău. Te mai duci odată în oraș?”

Cam așa stau lucrurile cu soarta și destinul că doară ce ți-e scris în frunte ți-e pus…

Este suficient să te privești cu atenție în oglindă, ca să îți dai seama. Unii sunt făcuți să aibă bani cât nu le trebuie. Alții sunt făcuți să-și ducă zilele cu o pâine și apă. Unii sapă după cartofi și găsesc comori, alții sapă după cartofi și dau numai de pietre. Unii au iahturi de nu le pot număra, alții abia își pun un petec pe camera de la bicicletă…

Voi din ce categorie faceți parte ?

Dacă ajungi să îți cunoști destinul, măcar nu te mai chinui să fii altfel decât ți-a fost dat de printre stele. Căci se știe deja: Ce ți-e scris în frunte ți-e pus

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...