0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

PRO-VERB: Ce poți face azi nu lăsa pe mâine…

Ce poți face azi nu lăsa pe mâine – se spune cu știința că amânarea este o boală grea a individului și a popoarelor. Nici că se poate un îndemn mai bun într-o țară în care prea multe sunt lăsate de azi pe mâine și gândul stă departe de faptă ca să nu poată deveni activ pentru a schimba dezirabil realitatea.

O pasarelă peste o cale ferată se face în zece ani. Niște amărâte de trotuare se repară în doi ani. Străzile se asfaltează cu lunile de zile, iar o autostradă… Ei bine, o autostradă n-o vezi gata într-o viață. Numai gândul că e de lăsat pe mâine ce se poate face azi produce asemenea disconforturi și așa o risipă a celui mai valoros capital pe care îl avem: timpul.

Vă așteptăm în România, țara tuturor așteptărilor, spune românul comod și indiferent la curgerea timpului care se desfășoară tăcut în dezavantajul nostru.

Înțeleapta vorbă este una care ne sugerează că românii nu au fost dintotdeauna și toți așa. Ce a fost de făcut la 1 decembrie 1918 a fost făcut exact atunci. Și parcă marii bărbați ai țării au pierit atunci în ceața istoriei. După o sută de ani, la sărbătorirea Centenarului multe activități dedicate acestuia s-au ținut în anul următor pentru că s-a umplut țara de oameni care gândesc strategic și în avantaj personal că ceea ce putem face azi putem lăsa și pe mâine.

Dacă admirăm realizările altor țări o facem pentru că acolo gândul se traduce lesne în faptă și așteptările sunt scurte. Dacă avem în sufletul neamului această vorbă, să o repetăm mereu pentru că numai așa o să fie într-o bună zi și la noi ca la ei: Ce poți face azi nu lăsa pe mâine…

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Noi gândim la fel
    Simţim la fel
    Iubim la fel
    Şi nimeni n-are cum să ne doboare
    Nici lumea nu mai pare mare
    Când noi doi gândim la fel
    Simţim la fel
    Iubim la fel
    Te-am aşteptat să vii o viaţă-ntreagă
    E un destin care ne leagă”
    (Lidia Buble si Adrian Sînă – Noi simțim la fel)

    Si totusi, când vine vorba despre partidele politice comasate nu trebuie să uite cuvintele celebre ale lui Abraham Lincoln, potrivit căruia „Votul este mai puternic decât glonțul”. Important este să iesim la vot si să votăm împotriva minciunii, coruptiei și imposturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...