-1.7 C
Bistrița
sâmbătă, februarie 8, 2025

PRO-VERB: Ai, n-ai – dai…

Ai, n-ai – dai, este o vorbă simplă, tot mai des rostită de oamenii aflați în nevoie.

Poate credeți că o să vă vorbesc aici despre impozite, taxe și alte cele cerute de administrația locală sau de administrația statului.

Este evidentă valoarea acestei vorbe în aceste domenii. Pentru că multe dintre aceste datorii s-au înrădăcinat atât de adânc în viața fiecărui cetățean, încât nici nu le mai cunoaștem originile. Când ești trecut în baza de date și îți vine acasă scrisoarea, ai bani, nu ai – trebuie să dai. Pentru că, altfel, ești exclus din comunitate.

Dar nu acesta este obiectul reflecției noastre de astăzi. O să vă vorbesc despre un lucru mult mai prețiost decât banii: timpul vieții noastre.

„Ai timp, n-ai timp, dai din timpul tău unor instituții care par sortite să ne macine timpul vieții.”  Zboară hârtiile între instituțiile noastre ca frunzele în zilele de toamnă, când se scutură copacii.

Fiecare cetățean are în buzunar câte o hârtie, două, trei: de la sănătate, de la asistență socială, de la APIA, de la bancă, de la tribunal. Nimeni nu poate da un telefon; nu există interconectare instituțională suficient de bine pusă la punct încât digitalizarea promisă să aibă sens și eficiență în viața cetățeanului. Toate procedurile de simplificare inventate au complicat și mai mult relația individului cu instituțiile.

Într-o vreme, s-a dat o ordonanță care permitea hârtiilor să nu mai poarte ștampilă. Este încă valabilă, dar dacă încerci să mergi cu o hârtie fără ștampilă dintr-o instituție în alta, pare că lipsește o decorațiune esențială.

Timpul vieții noastre este cea mai prețioasă valoare pe care o avem. Este bine și de dorit ca tot mai mulți oameni care lucrează în instituții menite să slujească cetățeanul să înțeleagă acest lucru. Nu le cerem mult: doar să ne cruțe timpul și să fie amabili.

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Spot GSM și Barista Caffee&Bistro te cinstesc cu o cafea!

În luna Februarie, la Spot GSM vrem să îți arătăm aprecierea noastră într-un mod aparte: îți oferim o cafea caldă din partea noastră! Împreună cu partenerii noștri de la Barista Caffee&Bistro, vrem să îți facem fiecare vizită în magazinele noastre, mai plăcută.

Peste 700 de rochii de mireasă vă așteaptă în weekend la Magia Nunților – Târgul de Nunți de la Giulia 1

Dacă ați programat nunta anul acesta și sunteți în căutarea celei mai frumoase rochii de mireasă,...

Depozitul de Flori AnnaFiori.ro angajează grădinar calificat. Arena by Casa EMA are nevoie de ospătar

Depozitul AnnaFiori.ro caută grădinar calificat! Clinica de Psihologie și Psihoterapie de pe str. Împăratul Traian nr. 42 își mărește echipa! Se caută persoane calme, creative și dornice să lucreze alături de copiii cu diferite tulburări (autism, ADHD). Restaurantul Arena by Casa EMA angajează ospătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița: