A fi ardelean înseamnă a duce un lucru până la capăt, a spus într-un loc marele poet și filosof Lucian Blaga. Iar această vorbă a sa lui ar fi bine să devină proverbială. Mă străduiesc și eu să o accentuez, pentru că noi românii avem nevoie de lucruri temeinice, duse până la capăt, mântuite.
Când vezi câte reforme sistemice, proiecte, planuri de schimbare, s-au inițiat și s-au pierdut ca pâraiele în deșert te convingi că mai toate au fost făcute de mântuială.
Distincția aceasta dintre lucrul mântuit și cel făcut de mântuială trebuie să ne stea în atenție când valorizăm faptele.
Sunt străzi asfaltate de atâtea ori, încât nu li se mai văd bordurile care sunt tăiate și săpate iarăși și iarăși – pentru introducerea a cine știe ce. În vreme ce alte străzi zac neasfaltate cu anii. Lucrări de mântuială.
Pe Dealul Târgului este un drum național pe care mașinile circulă ca bărcile în furtună. Din cauza alunecărilor și reparațiilor făcute în grabă. Iar acest drum national este concurat de toate drumurile județene, ba chiar de cele agricole și comunale care sunt mult mai bune.
Lucrări de mântuială se fac pe bani mulți… Și parcă nu sunt angajați în ele ardelenii, de îți vine să faci un ocol de o sută de kilometri și să mergi din Bistrița în Năsăud pe Strâmba, unde este un drum județean impecabil, finalizat și bine pus la punct. Adică mântuit. Unde mai pui că treci pe lângă Mânăstirea Sfântul Spiridon unde poți afla ce este mântuirea pe de-a-ntregul.
Să nu uităm că a fi ardelean înseamnă a duce un lucru până la capăt.
Să ne străduim cu toții să facem lucruri mântuite – adică realizate în raport cu scopul lor și făcute cu cap. Fiindcă nu este mare secretul mântuirii – pentru un om harnic, care lucrează cu cinste și credință…
Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea