-0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO/VIDEO – Un privilegiu: Compoziția bistrițeanului Ciprian Pop, interpretată de Matei Ioachimescu & Romanian Flute Ensemble

Un privilegiu pentru Bistrița: Matei Ioachimescu & Romanian Flute Ensemble ne-au oferit ieri seară un concert magic. Flautiștii s-au dovedit cuceritori la Sinagoga din Bistrița, interpretând inclusiv o compoziție a bistrițeanului Ciprian Pop.

Cei care au ales să-și petreacă duminică seara la Sinagoga din Bistrița au avut parte de un spectaculos concert. Pe scenă au urcat Matei Ioachimescu alături de studenții săi de la Facultate de Muzică și Teatru din Timișoara.

S-a lăsat cu tropăituri, sughițuri, ritmuri magice și inedite, oferite în premieră publicului din Bistrița.

A fost posibil grație implicării cluburilor Rotary din Bistrița în proiectul InSUFLU.

Totul a început aici, pe vremea când eram invitat de profesoara Ani Oltean-Zehnder, să susțin cursurile de vară. Erau primele impulsuri într-un spațiu geografic pentru așa ceva. Ani Oltean a pus cumva bazele acestor schimburi de informații. La Bistrița a funcționat o Academie de Flaut pe care eu am preluat-o și am dus-o mai departe, cu sprijinul familiei Țărmure.

Bistrița a fost locul în care mult dintre tinerii pasionați de flaut m-au cunoscut. Când a fost momentul în care m-am simțit pregătit o clasă de flaut aliniată la standarde de gândire vest-europene – acest lucru s-a putut petrece la Timișoara, la Facultatea de Muzică și Teatru.

S-a întâmplat firesc, pentru că lucrurile începuseră să se formeze aici, la Bistrița. Unii dintre colegii mei din Romanian Flute Ensemble au fost deja aici de câteva ori.

Ansamblul reunește cei mai buni flautiști din această țară: Miriam Tohătan, Bogdan Preda, Romina Onișor, Tabea Bebeșelea, Alexandra Mahu și Iulia Lupaș.

InSuflu aduce două pasiuni ale mele sub aceeași umbrelă: cea de a preda și cea de a cânta”, a explicat Matei Ioachimescu. 

Muzicienii ne-au oferit un program impresionant: au interpretat, în premieră la Bistrița, lucrări aparținând unor compozitori din zona de muzică cult-contemporană.

În sinagogă au zbârnâit influențe din rock, heavy metal, jazz. Cu alte cuvinte – sonorități proaspete oferite de toate tipurile de flaut, pentru că, pe scenă s-a regăsit și flautul bas, dar și flautul alto sau grațioasa piculină. Totul contopit într-o cuceritoare miniorchestră mobilă.

Este un program sub semnul noutății. Patru compozitori români contemporani au convenit să scrie compoziții special pentru acest concert-eveniment.

Practic sunteți primii care ascultă această muzică. Ceea ce mi se pare un privilegiu extraordinar: Să fiți de față la modul în care se scrie istoria muzicii în România”, a mai remarcat Matei Ioachimescu. 

Compozitorii români care au acceptat provocarea flautistului Matei Ioachimescu sunt Gabriel Mălăncioiu, George Păiș, Alin Chelărescu și bistrițeanul Ciprian Pop: 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...