0.3 C
Bistrița
luni, noiembrie 25, 2024

Primul fotograf român al Bistriței – celebrat la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare

Primul fotograf român al Bistriței, considerat „cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii”, va fi prezentat vineri, în cadrul expoziției „Mari fotografi din Transilvania”, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare.

O nouă prezență a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud în plan expozițional se întâmplă vineri, 27 aprilie, de la ora 12:00, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare. Sub genericul Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, publicul larg va putea admira panourile realizate de muzeograful Elena Pleniceanu care va prezenta publicului o scurtă istorie a fotografiei locale și vieții artistului fotograf Alexandru Roșu (1854-1913).

Expoziția este realizată de Muzeul Județean Maramureș în colaborare cu alte 5 muzee, iar Muzeul din Bistrița participă cu fotograful român Alexandru Roșu. Am realizat pentru expoziție 6 panouri de mari dimensiuni cu imagini ale acestuia pe lângă care, vor mai fi expuse albumul Societății Bistrițeana, dar și câteva fotografii originale. Exponatele vor putea fi admirate până în 24 iunie, după care vor ajunge și la Bistrița…”, a precizat muzeograful Elena Pleniceanu pentru Bistrițeanul.ro.

Alexandru Roșu a fost fotograful desemnat să realizeze albumul de prezentare al Bistriţei, la „Expoziția națională” deschisă în 1906 la București. Nicolae Iorga, după ce a văzut o parte din lucrările sale, l-a numit cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii. Este totodată primul fotograf român al orașului – născut pe 9 ianuarie 1854 și trecut la cele veșnice pe 10 februarie 1913 – vorbitor fluent de germană și asimilat rapid de societatea bună a Bistriței, devenind un cetățean respectat și un foarte apreciat artist. Lui Alexandru Roșu îi datorăm câteva fotografii extraordinare realizate de artistul bistrițean memorandiștilor – liderii românilor transilvăneni care au trimis în 1892 o petiție împaratului austro-ungar Franz Josef. Mai multe detalii despre artist puteți reciti AICI:

 

De asemenea, 19 fotografii – portrete ale unor avocați, învățători, preoți din Bistrița, Rebrișoara, Feldru, Năsăud sau Sîngeorz provenind din expoziția organizată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în 2010, intitulată Alexandru Roșu – Cronica în imagini, prin grija doamnei Elena Pleniceanu de la secția de istorie a Muzeului Județean – pot fi admirate într-o expoziție virtuală disponibilă la adresa 1850.bistrita.org.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...