„Grădinița de lilieci” din Lușca (Năsăud), un proiect de conservare ecologică și educație unic în Europa, are doi noi membri. Ieri au fost notate primele două nașteri în colonia de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros, monitorizată la Năsăud.
În Năsăud este monitorizată și studiată colonia de lilieci Rhinolophus hipposideros, în cadrul unui proiect inedit și unic în Europa, numit „Grădinița de Lilieci din Lușca”.
Este un proiect de conservare ecologică și educație, dezvoltat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Primăria Orașului Năsăud. „Grădinița” a fost inaugurată în urmă cu exact un an.
Ieri, în cadrul coloniei care cuprinde 20 de femele, strânse într-o comunitate, s-au născut doi lilieci.
„Colonia de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros cuprinde un număr de 20 de femele strânse într-o comunitate, având drept scop nașterea și emanciparea unei noi generații din această specie foarte delicată. Pe timpul iernii, liliecii din această specie hibernează în Peștera de la Izvorul Tăușoarelor, unde sunt inventariate, anual, un număr de câteva sute de exemplare, alături de mii de exemplare din alte patru specii de chiroptere. În lunile aprilie-iulie, femelele de Rhinolophus hipposideros formează colonii de maternitate în scopul protejării reciproce a noii generații.
O astfel de colonie este monitorizată în orașul Năsăud, în cadrul proiectului ”Grădinița de lilieci din Lușca”, scopul acestei acțiuni fiind dublu: culegerea de informații cu caracter științific, care să ducă la o mai bună cunoaștere a comportamentului acestei specii de lilieci și folosirea imaginilor live în cadrul unor ore de curs, pentru a contribui la modificarea percepției acestor mamifere foarte importante pentru ecosistem și pentru biodiversitate”, explică preotul Crin Triandafil Theodorescu, „părintele” acestei inedite grădinițe.
Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos :
VIDEO – Un proiect unic în Europa: Grădinița de lilieci din Lușca / Năsăud!