Cei de la Recorder au analizat ultimele informații trimise de Direcțiile de Sănătate Publică privind calitatea apei potabile din comunele sub 5.000 de locuitori. În 10 comune bistrițene, conform lor, apa ar fi infectată cu fecale. Primarul din Parva dă replica: „Puține localități au o așa binecuvântare!”
Zilele trecute, cei de la RECORDER au prezentat o hartă interactivă a calității apei potabile din comunele sub 5.000 de locuitori.
Conform acestora, la nivelul județului nostru, 10 comune ar bea apă infectată: ROMULI, PARVA, REBRA, ȘANȚ, LUNCA ILVEI, ILVA MARE, MĂGURA ILVEI, LEȘU, ILVA MICĂ, MILAȘ.
Potrivit RECORDER: Localnicii din 10 comune bistrițene consumă apă contaminată cu fecale
Primii care au reacționat, în urma publicării articolului au fost cei de la Aquabis. Aceștia au explicat că doar CINCI din cele 10 comune sunt racordate la rețea de apă administrate de ei.
Aquabis: Precizări referitoare la calitatea apei potabile în Bistrița-Năsăud
Cu toate acestea, ȘI NIMIC întâmplător, Aquabis a trimis un comunicat, azi, prin care anunță că în primele TREI zile din luna iunie, APA nu va putea fi consumată în mai multe localități, pentru că vor CURĂȚA rețelele de apă.
„Începând cu data de 01.06.2020, până în 03.06.2020, APA DIN LOC. Maieru, Anieș, Rodna, Șanț, Valea Mare și Lunca Ilvei nu va putea fi folosită în scop POTABIL, ci doar în scop MENAJER. În acest interval de timp se vor executa unele lucrări de spălare rețele de aducțiune și distribuție precum și a rezervoarelor de capăt. Apa va fi așadar HIPERCLORINATĂ! NU O FOLOSIȚI ÎN SCOP POTABIL!”, au transmis aceștia.
Primarul comunei Parva a ieșit și el la înaintare cu o declarație. Și cu poze făcute la ultima analiză, din februarie 2020, care arată că apa NU E CONTAMINATĂ.
„În urma prezentării în presă a unor informații legate de apa potabilă, vă prezint buletinele de analize prezentate echipei TV care a inspectat Parva. Mai mult, am prezentat și noua investiție de 1.500.000 euro care se derulează la nivelul comunei. Așa cum se știe, Parva are captat un izvor de apă subteran, din locul numit Izvorul Rece, cunoscut de către localnici prin moara care funcționa cu acest izvor. Puține localități au o așa binecuvântare, să iasă din stâncă un izvor care să asigure apa unei întregi comune. Captarea izvorului este pe un versant deasupra localității, spre culmea dinspre Sîngeorz Băi, unde nu mai există nicio locuință cu caracter permanent. Doar provizoriu, pe timp de vară, așa cum în zonele muntoase există casele de câmp”, a scris Ioan Strugari pe pagina sa de Facebook.