Studenții la Medicină nu prea sunt atrași de medicina de familie, iar cei puțini care se îndreaptă spre asta cu siguranță nu-și doresc un post în zonele rurale. Cu toate acestea, autoritățile locale din rural reușesc să atragă medici de familie și la sat, acordându-le diverse beneficii.
În Bistrița-Năsăud sunt 128 de medici de familie, iar fiecare are pe mână în jur de 2.500 de pacienți. Zonele care stau cel mai prost la acest capitol sunt cele rurale.
Patru localități din județ, Budești, Ciceu Mihăiești, Miceștii de Câmpie și Monor nu au avut deloc medic de familie, locuitorii din aceste zone fiind nevoiți să se înscrie la medici de familie din vecini.
Sunt totuși autorități locale care știu să îi atragă pe medicii de familie și în zona rurală, care este cea mai puțin ofertantă.
La Ilva Mare, de exemplu, primarul a fost cel care a găsit medic de familie și a făcut demersurile necesare pentru ca acesta să vină în comună, a spus astăzi, la Colegiul Prefectural, șefa Direcției de Sănătate Publică, Anca Andrițoiu.
În alte zone, primăriile au amenajat locuințe de serviciu pentru medicii dispuși să vină în comuna lor. Este și cazul comunei Lechința, unde medicului i s-a pus la dispoziție un apartament.
„Majoritatea medicilor de familie care merg în rural sunt din zonă. Depinde și de autoritățile locale cât se implică și ce facilități le oferă pentru a-i atrage”, a precizat Anca Andrițoiu, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.