-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Primăria Bistrița trebuie să plătească DAUNE URIAȘE după ce a distrus cu bună știință o clădire din Centrul Vechi. Și să refacă ce-a distrus…

Teoretic, ansamblul de case care compun Centrul Vechi al Bistriței este de neatins. Niciun geam nu se poate schimba fără avize peste avize, fără aprobarea celor de la Monumente Istorice, fără girul celor de la Urbanism, care mereu au clamat că apără patrimoniul arhitectural al Bistriței. Primăria Bistrița, în vremea administrației Crețu, a făcut însă…nefăcuta.  

A demolat o clădire pentru a face un sediu nou pentru primărie, rupând șirul arhitectural prin demolarea unei arcade (vezi Foto) care lega clădirile de la aceeași adresă – str. Gheorghe Șincai, nr. 2 și făcând să dispară, odată cu arcada, două camere. Totodată a fost afectată și structura de rezistență a clădirii, care stă să cadă, fiind un pericol oricând.

Unde or fi fost vajnicii apărători ai patrimoniului arhitectural al Bistriței în ultimii 10 ani?

Erau ocupați cu altele, cu siguranță. Altfel nu se explică cum, de 10 ani Primăria Bistrița a preferat să umble prin instanțe în loc să repare și să readucă la starea inițială IMEDIAT ceea ce a demolat cu bună știință în 2011.

La doi pași de primărie, oricum ai privi clădirea ruptă și dărăpănată, dezastrul nu a deranjat pe nimeni, deși birourile arhitectului șef și al secretarului general erau chiar vizavi. Nu l-a deranjat nici pe fostul primar Ovidiu Teodor Crețu, care s-a încăpățânat să caute în instanță dreptatea pe care n-o avea, tărăgănând ceea ce trebuia să facă de la început și punând în spate astăzi cheltuieli serioase Primăriei Bistrița, după 10 ani de procese. Primăria a rămas singura bună de plată, constructorul Imobil Dan dispărând din șirul de procese după ce a intrat în insolvență.

Scurt istoric

În mai 2011, Imobil Dan SRL câștigă lucrările aferente proiectului “Construire clădire pentru birouri, str. Gheorghe Șincai, nr. 2”. În iunie 2011 încep lucrările, finalizate în octombrie 2013.  După demolarea vechii clădiri a primăriei, mai exact în timpul execuției fundației pe piloți înspre clădirea de care era legată cu o arcadă clădirea primăriei, proprietatea Cafe Bar SRL, constructorul constată fisuri oblice mari la etajul I, fațada posterioară și laterală dreapta a imobilului. Imobil Dan trimite o adresă Primăriei Bistrița prin care cere schimbarea de soluție pentru consolidarea clădirilor învecinate, în caz contrar urmând să sisteze lucrările. Prin dispoziția de șantier nr. 2/16.08.2011 se decide DEMOLAREA PARȚIALĂ A CLĂDIRII PE PORȚIUNEA AFECTATĂ ȘI RECONSTRUIREA EI. Neavând încotro și dat fiind pericolul de surpare, proprietarul Cafe Bar SRL acceptă situația, mai ales că se vorbea clar de RECONSTRUIRE. 

Mai mult, în același timp, cu arhitectul care a coordonat lucrările la sediul nou al Primăriei Bistrița pregătesc un proiect de reabilitare a clădirii lor, care să vină în armonie cu partea reabilitată a primăriei, astfel încât la final, clădirea de pe str. Gheorghe Șincai nr 2 să se încadreze perfect în arhitectura Centrului Vechi și să fie în ton cu lucrarea primăriei.

Doar că timpul trece și Primăria Bistrița NU mai repară ceea ce a demolat. Urmează 10 ani de procese, un șir pentru refacerea clădirii, altul pentru daunele aduse proprietarului, care, între timp, și-a pierdut chiriașul – Banca Transilvania, care avea un sediu la parter și care n-a mai acceptat să-și aștepte clienții într-o clădire unde structura de rezistență era afectată.

Primăria Bistrița, obligată de instanță să refacă ce-a distrus și să plătească peste 150.000 Euro daune. Suma crește în fiecare zi…

În 2019, printr-o sentință definitivă, Primăria Bistrița este obligată să refacă ceea ce a distrus și a promis că reface, arcada și cele două camere de deasupra ei. Nici până astăzi, primăria nu a mișcat un deget deși partea de clădire rămasă în aer se degradează de la o zi la alta și este un real pericol public, putând oricând să se prăbușească. 

În 21 aprilie 2021, Curtea de Apel Cluj se pronunță definitiv prin Decizia 148/2021 și asupra daunelor: 150.096,60 Euro, din care 118.584 Euro pentru lipsa de folosința a spațiului de la parterul clădirii și 31.512,60 Euro pentru spațiul de la etaj. Cu fiecare lună care trece în care Primăria Bistrița nu repară ce a distrus, daunele curg, iar pericolul ca structura rămasă fără rezistență pe laterala dinspre primărie să se prăbușească crește, de la o zi la alta.

Hilar de-a dreptul este că de-a lungul anilor de procese, proprietarul clădirii distruse de Primăria Bistrița a fost amendat de Poliția Locală pentru că nu intervine cu lucrări de reparații.

Bistrițeanul.ro a scris zeci de articole în care demonstram că la Primăria Bistrița legile în urbanism sunt altfel interpretate pentru unii și altcumva pentru cei cu poziții de forță, în cazul de față Primăria Bistrița. Este singurul proprietar din Centrul Vechi care a primit autorizație de demolare a unei clădiri din zona istorică și protejată a orașului. Singurul proprietar care și-a permis să demoleze fără a mai reface ceea ce a stricat. Mai grav, a dărâmat o arcadă care a rupt șirul arhitectural, un lucru pentru care alții, bistrițeni de rând, ar fi avut dosar penal și ar fi fost amenințați cu închisoarea. Doar Primăria Bistrița și-a permis să lase 10 ani o clădire să se degradeze de la o zi la alta chiar în inima orașului. Iar acum este bună de plată, din banii noștri, ai tuturor.

Dacă ar fi reparat ceea ce a stricat acum 10 ani, altele erau costurile. Azi clădirea este mult mai degradată ca atunci, ba s-au adunat și daune de peste 150.000 Euro. Primăria Bistrița poate fi executată pentru a plăti acești bani în orice moment, evident, cu un onorariu consistent adăugat executorului judecătoresc. 

Iar cum în viață tot ce face primarul plătesc bistrițenii, așa vom plăti acum daunele făcute cu multă încăpâțânare de administrația Crețu. Așadar, încă o distracție de toți banii, marca Ovidiu Crețu.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

  1. cănd te găndești că acești incompetenți iși căștigă pâinea din banii mei sau ai tăi Claudia 🙂
    cine din mediul privat ar angaja asemenea incompetenți?
    și nu eu ar trebui să plătesc prostia din capu’ lu` Crețu ci chiar el așa din pensia lui aia săracă de fost bugetar.
    fi-mi-ar scârbă!

  2. Bataie de joc in centrul istoric.Ce sa spunem de primarie care da aprobari pentru construirea de blocuri unde si s-au construit pe str.V. Alecsandri si Zorilor in Bistrita tot centrul istoric! Niste profitori si nesatui!

  3. Motto:
    Motto:
    „Prin incăpătânare omul inteligent nu devine mai inteligent decât este, dar prostul devine cu sigurantă mai prost”.
    (Lucian Blaga)
    Prin anul 2011 fostul primar Ovidiu Cretu s-a incăpătânat să dărâme fostu restaurant Transilvania din centrul istoric al Bistritei , in ciuda avertismentelor directorului de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, Alexandru Uiuiu care a sugerat solutii pentru o variantă de conservare, având in vedere frontul stradal in ansamblul său, care include si Pasajul Aurarilor din arhitectura veche a orasului. In locul restaurantului ras de pe fata pământului a fost construita din temelii o nouă clădire pentru Directia de Patrimoniu a primăriei. Pe lângă faptul că noua cladire nu mai seamănă deloc cu vechea constructie, nici pasajul Aurarilor nu mai arata ca inainte, fiind distruse arcadele care dau o notă de personalitate Pasajelor Bistritei. Ba mai mult la capătul din partea stângă al noii cladiri a mai apărut un nou pasaj, de fapt o spărtură, prin demolarea unei portiuni din cladirea ce adapostea o filială a Bancii Transilvania si care fiind lipită de vechea clădire a restaurantului a fost grav subrezită.

  4. Daca Primaria nu reface cladirea pe banii ei ca apoi sa se indrepte si sa recupereze sumele de la cei care au dat girul acestor nereguli, eu personal am sa dau Primaria in judecata pentru cheltuirea ilegala a banului public! Invit si alti concetateni sa-mi urmeze exemplul. Trebuie terminat odata cu incompetenta si bataia de joc. Treziti-va!!!

  5. Sa fie anchetat Crețu, confiscată toata averea si obligat să acopere toata dauna,fără milă că fosila asta a adus Bistrita în evul mediu.

  6. DAAA… TREBUIA S-O LASE SA SE DARAME PESTE OAMENI … Ma ce legi de c*cat avem … ! Terminati mai odata cu ” cladirile vechi din patromoniu ” … ca ne pica-n cap si pe proprietarii acestora-i doare fix in c*r de ele , toti asteptand ca statul sa le repare si sa le intretina pe banii publici . Daramati-le dr.acului pe toate gioarsele astea si faceti in locul lor cladiri moderne , cu instalatii sanitare si de utilitate sociala noi , ca darapanaturile alea vechi si mocicose , sunt pline de sobolani, igrasie si tot felul de virusi in ele .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...