Primarul Ioan Turc a confirmat faptul că municipiul Bistrița cel mai probabil va ieși din ADI Deșeuri. Pe de-o parte e nițel complicat pentru Primăria Bistrița să iasă din asociație, iar pe de altă parte ADI Deșeuri ar pierde o sumă importantă din buget.
Ioan Turc a confirmat în conferința de presă de astăzi că cel mai probabil Municipiul Bistrița va renunța la colaborarea cu ADI Deșeuri.
Asociația gestionează colectarea deșeurilor din întreg județul și menține relația cu firmele responsabile de aceste servicii. Întrebat dacă Primăria Bistrița iese din ADI Deșeuri edilul a comentat:
„Cel mai probabil DA, nu vreau să vă dau un răspuns diplomat. Suntem în etapa de analiză, sunt obligat să iau decizii corecte pentru oraș. ADI Deșeuri a adus pentru Bistrița ceea ce vedeți în stradă și nu cred că vă place”.
Ieșirea municipiului Bistrița din ADI Deșeuri, în cifre
Ce înseamnă asta în cifre? Ei bine, dacă Primăria Bistrița face această mișcare, ADI Deșeuri pierde parte importantă din buget.
Este vorba contribuția anuală a municipiului, care în 2021 se ridica la 60.000 de lei. Contribuția Primăriei Bistrița este de 195.000 de lei. Doar Consiliul Județean mai are o contribuție așa mare. Cotizația Primăriei Bistrița a crescut de la 130.000 de lei la 195.000 de lei.
Vestea că Primăria Bistrița ar vrea să iasă din ADI Deșeuri l-a surprins pe șeful asociației Cristian Niculae, care spune că este prima dată când aude așa ceva:
„Nu am mai auzit asta. Am avut mai multe întâlniri cu primarul Turc, dar nu l-am auzit niciodată că ar vrea sa iasă din ADI Deșeuri. Nu e fezabil pentru niciun UAT să iasă din ADI Deșeuri, pentru că cel mai bun sistem este cel integrat. Nu îmi doresc lucrul ăsta, îmi doresc să colaborăm cu toți primarii. Dacă Bistrița dorește să iasă din ADI nu putem să îi oprim”, a precizat Cristian Niculae.
Acesta le-a mai recomandat primăriilor care sunt tentate să facă pasul acesta să își facă calculele bine. Ce vrea să spună fostul vice și actualul director al ADI Deșeuri cu această afirmație? Ei bine, nu e chiar ușor să ieși dintr-o asociație de acest gen.
Printre condițiile ce trebuie îndeplinite se numără acordul tuturor unităților administrativ-teritoriale componente. Acetsa trebuie inclusiv aprobat de consiliile locale și respectiv Consiliul Județean.
Primăria Bistrița ar trebui să aibă acordul instituției finanțatoare, în acest caz Ministerul Fondurilor Europene.
Trebuie returnate toate sumele investite în infrastructura de deșeuri provenite din fonduri europene. De asemenea, ar fi vorba și despre niște despăgubiri consistente.