Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor obligă Primăria Bistrița să reevalueze o ofertă câștigătoare la o licitație publică dubioasă, în urma căruia a primit cu totul altceva decât a cerut prin caietul de sarcini. Totul, după ce unul dintre ofertanți a contestat câștigătorul unui lot din licitația de 10 milioane de lei, bani europeni.
La mijlocul lunii trecute, Bistrițeanul.ro vă prezenta o licitație publică cel puțin dubioasă, organizată de Primăria Bistrița. Municipalitatea punea la bătaie 10 milioane de lei, din fonduri europene, pentru a dota școlile din municipiu…pentru pandemie.
Licitația a fost înregistrată în luna februarie a acestui an și a fost împărțită în 5 loturi. Toate au vizat achiziția de produse. 15 firme s-au bătut pe unul sau mai multe dintre cele 5 loturi scoase la licitație.
Am luat la puricat cele 5 loturi, iar impresia noastra a fost că Primăria Bistrița se pregătește pentru o reală catastrofă! Școlile din Bistrița urmează să fie mai dotate chiar și decât spitalele care tratează pacienți Covid.
Printre produsele care vor ajunge în cele 40 de unități de învățământ din municipiu se numără 134 de nebulizatoare și 33.320 de litri de consumabile. Mai cumpără 400 de lămpi mobile cu ultraviolete, peste 100 de termoscannere normale și tot atâtea termometre non-contact.
De asemenea, au fost achiziționate aproape 400 de stații de dezinfectat mâinile cu dispensor, 441 de dozatoare de săpun și aproape 10.000 de combinezoane de protecție cu botoșei, asemănătoare cu cele utilizate în spitale. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Au cerut mere, au primit pere… de la cine trebuie
Tot Bistrițeanul.ro arăta în aceeași perioadă cum Primăria Bistrița a cerut ceva în caietul de sarcini și a primit altceva… Este vorba despre lotul 1, care prevedea achiziția a 134 de nebulizatoare și 33.320 de litri de consumabile pentru acestea, ce urmau să fie folosite pentru dezinfectarea spațiilor din școli.
În caietul de sarcini, Primăria Bistrița cerea soluția Peral S, o substanță cu o concentrație de 15% sau echivalentul. Firma desemnată câștigătoare de Primăria Bistrița propune însă o altă substanță, Zafral H Nebulo Forte. Aceasta era la jumătate de preț, însă asta datorită faptului că este diluată. Culmea, producătorul substanței propuse de câștigător nici nu o recomandă pentru uzul în spații folosite de oameni, pentru că e toxică.
Ana Invest & Research SRL, firmă care a participat la licitație și s-a clasat pe poziția a 4-a a contestat câștigătorul lotului 1, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Mai multe detalii despre asta puteți citi AICI.
Răspunsul a venit săptămâna trecută, iar CNSC obligă Primăria Bistrița să reevalueze oferta declarată câștigătoare și să ceară firmei câștigătoare certificatul de conformitate pentru produsul solicitat în caietul de sarcini.
„Consiliul decide: Respinge excepția de inadmisibilitate a contestației ANA INVEST & RESEARCH SRL, formulată de autoritatea contractantă Municipiul Bistrița, ca nefondată. Admite contestația ANA INVEST & RESEARCH SRL, în partea privind anularea actualului rezultat al procedurii inițiate prin publicarea în SEAP a anunțului nr. CN108172/05.02.2021, privind oferta desemnată câștigătoare a Lotului 1, consemnat în raportul procedurii nr. 54441 din 25.06. 2021. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei amintite, în privința deținerii certificatului de conformitate solicitat în caietul de sarcini, în 15 zile, conform cu cele reținute în motivarea de mai sus”, se arată în decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.