7.8 C
Bistrița
sâmbătă, martie 29, 2025

Primăria Bistrița – amendată de ISU pentru adăposturile de protecție civilă nefuncționale de la ANL-uri și blocurile sociale

Primăria Bistrița a fost amendată anul trecut de ISU  pentru că adăposturile de protecție civilă publice de pe raza municipiului nu sunt funcționale. Nu sunt operative nici măcar cele amenajate la subsolul blocurilor ANL și sociale, deși sunt relativ noi.

Potrivit inspectorului șef al ISU Bistrița, Cristian Bucur, în Bistrița sunt 65 de adăposturi de protecție civilă, dintre care 23 publice și 42 private. Din cele 23 publice, gestionate de Primăria Bistrița, doar două sunt operative și 21 nu pot fi folosite. Din cele private, doar 12 sunt operative, iar 30 neoperative. În total, doar 14 adăposturi de protecție civilă, publice și private, sunt operative.

În multe subsoluri de blocuri prevăzute cu adăposturi de protecție civilă sunt amenajate cel mai adesea beciuri, unde oamenii își țin murături și depozitează diferite obiecte.

Anul trecut, ISU Bistrița a aplicat două amenzi în valoare totală de 4.500 de lei pentru neregulile găsite la adăposturile de protecție civilă. Una dintre amenzi, de 4000 de lei a fost încasată de Primăria Bistrița, pentru adăposturile civile publice, care nu sunt operative.

Printre adăposturile care nu sunt operative se numără și cele de la blocurile sociale și ANL-uri, care sunt prevăzute din proiect cu astfel de adăposturi.

Întrebat ce probleme sunt întâlnite la adăposturile de protecție civilă, șeful ISU Cristian Bucur a precizat că probleme sunt diverse, de la lipsa instalației filtru-ventilație, la lipsa unei ușe etanșe sau a celei de-a doua ieșire de evacuare.

„A fost aplicată și o sancțiune Primăriei Bistrița, de 4.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a controalelor efectuate la adăposturile de protecție civilă de la nivelul Primăriei Bistrița. În urma controlului efectuate de noi se trimit planuri de măsuri, cu măsurile de remediere. Din ce am constatat noi, sunt foarte costisitoare. Dacă vorbim de o instalație de filtru-ventilație cu care trebuie să se doteze un adăpost, vorbim de niște sume de la 100.000 de lei în sus”, a explicat Cristian Bucur, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de astăzi.

Potrivit acestuia, cetățenii au voie să depoziteze în adăposturi diferite obiecte și chiar murături, însă în maxim 24 de ore sunt obligați să le elibereze, dacă li se solicită.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Locuiești în Bistrița? Alege garduri de beton rezistente de la Sigicom!

În Bistrița, din ce în ce mai mulți proprietari renunță la materialele fragile și aleg gardurile de beton – o soluție modernă, sigură și estetică. Spre deosebire de lemn sau metal, betonul nu ruginește, nu se deteriorează și nu necesită întreținere constantă. În plus, vine într-o gamă variată de modele, potrivite pentru orice stil arhitectural.

Mobilier și detalii șic pentru casa ta?! Paravane Decorative Bistrița îți face orice, la comandă

Dacă ai idei trăznite în ceea ce privește amenjarea interioară sau un spațiu unde nu se...

Prime Burger, la 3 ani de când bucură bistrițenii: Vă mulțumim!

Acum trei ani de zile bistrițenilor li s-au adus, mai aproape de casă, burgerii delicioși de...