-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Primăria Bistrița a căutat rezolvare pentru „invazia” ciorilor din centrul istoric inclusiv în străinătate

Ciorile care au pus stăpânire pe copacii din centrul istoric dau bătăi de cap și municipalității, care a cerut soluții pentru a rezolva această problemă inclusiv în străinătate.

Primarul Ioan Turc a declarat la ultima ședință de Consiliu Local că municipalitatea caută o soluție pentru ciorile care parcă au pus stăpânire pe centrul istoric, murdărind trotuarele și băncile.

Acestea nu par să mai reacționeze la sunetele difuzate pentru a le alunga, iar Primăria Bistrița a căutat soluții inclusiv în străinătate.

„E o mare problemă cu ciorile. Ele se obișnuiesc cu sunetele pe care le auziți, după care nu mai reacționează. Există constrângeri legate de factorii de mediu, de legislația de mediu, nu putem face orice pentru a scăpa de ele. S-a discutat inclusiv cu oameni din străinătate, pentru că aceasta este o problemă peste tot în Europa, nu doar la noi. Încercăm diferite soluții”, a precizat Ioan Turc.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Ciori ”angajate” pentru a aduna mucurile de țigară de pe străzi, într-un oraș din Suedia

    Într-un oraș din Suedia, ciorile au fost „recrutate” pentru a strânge mucurile de țigară aruncate pe străzi, în încercarea de a economisi bani cu această activitate, scrie The Guardian
    Păsările își îndeplinesc sarcina, primind puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină specială proiectată de o firmă din orașul Södertälje.

    „Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning, compania care a implementat această metodă.

    Conform fundației Keep Sweden Tidy, peste un miliard de mucuri de țigară – reprezentând 62% din totalul gunoiului – sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an.

    Administrația din Södertälje cheltuiește 20 de milioane de coroane suedeze (1,6 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor. Reprezentantul firmei care a implementat această metodă estimează că astfel s-ar putea economisi cel puțin 75% din costurile implicate de strângerea mucurilor de țigară din oraș.

    Folosirea ciorilor pentru strângerea chistoacelor este deocamdată un proiect pilot, înainte de a fi extinsă operațiunea.

    Conform unor studii, ciorile din Noua Caledonie pot raționa precum un copil de 7 ani.

    ”Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari să învețe una de la cealaltă. În același timp, există un risc mai mic să mănânce din greșeală alte gunoaie”, a explicat Günther-Hanssen, reprezentantul firmei suedeze care desfășoară acest proiect pilot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: