18.2 C
Bistrița
miercuri, aprilie 16, 2025

PRIGOANA copiilor (im)perfecți în școlile din Bistrița: Astăzi, cazul de la Școala Gimnazială 6

Părinții unui copil cu CES din Bistrița au ajuns în pragul disperării după ce micuțul lor nu e ajutat să se încadreze în sistemul de învățământ. Totul se întâmplă la Școala Gimnazială nr 6, din Bistrița. Din păcate, cazul nu e singular. ”Chiar dacă legea obligă încadrarea copiilor cu CES, nu întotdeauna se poate. Iar uneori de vină sunt chiar școlile care nu cooperează. Avem foarte multe probleme pe partea aceasta”, ne-a confirmat și Ana Dragu, coordonatoarea Centrului ”Micul Prinț”.

Părinții unui copil de clasa Zero, elev al Școlii Gimnaziale nr. 6 ”Ștefan cel Mare” din Bistrița, au ajuns în pragul disperării.

Nu e zi să nu ne sune că ei nu mai pot cu copilul nostru. Ba ne trimit video-uri, în care surprind exact momentul când copilul face ceva, ba ne amenință cu Protecția Copilului. Efectiv nu mai știm ce să facem. Îl marginalizează, nu lasă ceilalți copii să se joace cu el. Copilul nostru, când e pus sub presiune și nu înțelege ceva, strigă. Așa se manifestă. Ori învățătoarea îl provoacă, apoi directoarea vine exact în acel moment, din biroul ei, cu camera pornită, și îl filmează pe copil, deși acesta îi cere să nu mai filmeze. Păi așa ceva nu e normal! Ăsta e bulying începând de la cadrele didactice și directoarea”, au povestit, pentru Bistrițeanul.ro, părinții revoltați.

Băiatul urmează cursuri de terapie și se află în evidența celor de la Centrul Județean de Resurse și Asistență în Educație Bistrița – Năsăud.

Băiatul nu e încadrat în grad de handicap, așa că nu are nevoie de însoțitor zilnic la școală. Iar noi, ca și părinți, nu putem să mergem în fiecare zi la școală să stăm cu el. Dar nici nu e nevoie. Evaluatorul, psihologul care se ocupă de el, toți au spus că e nevoie doar de răbdare și implicare. Dar cu toate acestea, de la școală nu avem susținere nici din partea învățătoarelor, nici din partea directoarei. Ba una dintre învățătoare chiar ne-a spus că nu are interes să integreze un astfel de copil pentru că îi trage clasa în jos” – au mai susținut părinții.

Faptul că școlile sunt reticente la a primi copiii cu CES a fost confirmat și de managerul Centrului de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț”.

Este o problemă complexă când vine vorba de copiii cu CES. Pentru că CES înseamnă o paletă largă de diagnostice. Dar cu toate acestea, legea obligă școlile să integreze astfel de copii.

Dacă un copil cu CES e încadrat și cu handicap, și are nevoie de însoțitor, atunci e una. Dar dacă nu are nevoie de însoțitor, cadrele didactice ar trebui să își dea interesul și să coopereze în integrarea acestuia.

E drept că fiecare școală ar trebui să aibă consilieri și profesori de suport, iar aceștia să ajute la integrarea copiilor. Doar că de multe ori e doar unul pe școală și sunt mai mulți copii ce au nevoie de ajutor. Și atunci tot procesul de integrare e mai greu.

E adevărat, de asemenea, că unele școli nu vor să primească astfel de copii. Și găsesc tot felul de scuze sau fac în așa fel încât copiii să le fie mutați din clasă, pentru că da, e o provocare.

Spre exemplu, am colaborat foarte bine cu Școala Generală Nr 4. Au fost foarte deschiși la integrarea copiilor cu CES. Dar a fost un proces greu și acum au rezultate pe partea aceasta. Totuși, acum, având mulți copii cu CES în școală, nu mai vor alți părinți să-și ducă copiii acolo.

Sunt alte școli unde numai probleme am avut. Nicicum nu au vrut să integreze copiii cu CES. Cum spuneam, îi iau că sunt obligați de lege, dar apoi fac tot posibilul ca părinții să mute copilul. Inclusiv Gimnazială nr 6 e o școală unde e reticență pe partea asta. E drept că dacă ai copii cu CES trebuie să te ocupi și de ei și nu poți face lecțiile în ritmul în care ai face cu o clasă unde toți sunt super inteligenți. Dar copilului cu CES îi dai să lucreze ceva, îi explici și nu e greu. Sunt copii cu CES care abia scot câteva cuvinte și deja au ajuns în clasa a VIII-a. Deci dacă vrei, se poate lucra.

E o mare provocare cu copiii cu CES. Statul obligă, dar nu oferă ajutorul necesar. Și apoi, sunt cadre didactice care nici nu vor să coopereze, în ciuda cursurilor care se fac în această direcție.

Copiii cu CES trebuie integrați. Fiecare caz e unic, nu e ușor, dar nici imposibil. Iar sfatul meu pentru toți părinții e să lupte și să nu se lase! Doar așa se va putea schimba sistemul. Le e greu, dar să lupte pentru copiii lor!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Ana Dragu.

Părinții băiețelului de clasa zero au încercat transferul copilului la altă școală.

Dar până când demersurile vor fi făcute, sunt hotărâți să meargă și să depună plângere la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița – Năsăud.

Am tot încercat să găsim o modalitate să cooperăm, dar se pare că nu se poate. Au fost situații când au avut inspecție în clasă. Și dacă au fost prezenți și consilierul și profesorul de suport, băiețelul s-a comportat foarte bine, pentru că i-au explicat fiecare lucru și nu au făcut presiune pe el. Și sunt și alte exemple în care s-a dovedit că dacă își dau interesul, băiatul noastru se poate integra. Exact asta ne-au spus și consilierul și psihologul la care mergem regulat.

Încă de la început le-am propus să ne vedem inclusiv cu specialistul cu care lucrează copilul nostru, ca să le explice cum trebuie să acționeze și cum să îi explice, ca să îl poată integra. Nu au vrut. Cum spuneam, una dintre învățătoare chiar a spus că ea nu are niciun interes în a lucra cu astfel de copii. Cealaltă învățătoare a spus că e depășită de situație.

Singura dată când au fost interesați să discute cu psihologul copilului nostru a fost când, după ce ne-au amenințat că ne trimit Protecția Copilului să ne verifice, consilierul școlii ne-a cerut numărul psihologului. Dar atât.

Ori văzând că nu găsim nicio dorință de cooperare, nu avem altceva de făcut decât să depunem plângere. Am tot amânat, dar la urma urmei e vorba de copilul nostru și de drepturile lui!”- au concluzionat părinții micuțului.

Răspunsul directoarei Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare” Bistrița îl puteți citi AICI:

Lucica Iacob, directoare Gimnazială nr 6: ”E primul caz de acest gen pe care-l avem! Ne dăm interesul, dar avem nevoie de mai mult ajutor!”

Despre provocările care vin în cazul integării copiilor cu CES în sistemul de învățământ, Bistrițeanul.ro a mai scris aici:

Caz „dificil” la Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean: Nu reușesc să integreze un copil cu CES

Situația băiețelului cu CES de la Beclean, tot mai complicată. Părinții copiilor și învățătoarea l-ar vrea exclus din clasă

SCANDALUL burselor, pentru copiii cu CES, la Generală 4

 

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

  1. la fel se întâmplă și la grădiniță dela școlă sfinta maria la fel ar trebui un control că doamnele misa plina că ele nu pot cu copilași la început de grădiniță mai obligat să stau eu cu copilașul am mers la inspectoratul școlar sale spun problema mea dar în zadar că nici nute bagan seama nimeni Sint pe o mina copilașul meu deține și el certificat ces i da bursa ces cît vor ei și le trage și bănuți pentru mincare eu știu că orice școlă de stat primesc o masa calda pe zi în ziua de azi ți frica sa mai lași copilași în grădinițe și dorm săraci copi pe niște saltele mizerabile

  2. …Elevul e prioritar in sistemul de invatamant, dar trebuie si o limita. Cand se intrece orice masura, e grav! Totusi, sa aperi la nesfarsit elevul problema si sa ignori ceilalti colegi, profesorii si invatatorii nu mi se pare firesc! Ar fi firesc ca inainte de a scrie un articol sa va documentati, sa vedeti daca nu s-au dat sanse la integrare, apoi sa semnalati o problema! De ce nu ati scris si articole cand elevi cu CES de la anumite scoli au obtitut rezultate deosebite, nu doar despre cazuri singulare, izvorate din disperarea celor din jur!

  3. Statul face economie refuzând școlarizarea copiilor cu CES în instituții specializate, cu personal special pregătit și efective reduse în clase, și forțând „integrarea” lor în școlile de masă, care nu au resursă umană și materială pentru asta.

  4. Trebuie să înțeleagă părinții și doamna de la Micul Prinț că acest copil are probleme de sănătate care trebuie rezolvate în altă parte și abia după încercată integrarea școlară. Nu scrie niciunde că un copil cu CES nu poate să înceapă școala la o vârstă mai mare decât a celorlalți când probabil integrarea ar fi mai ușoară. Ar trebui să se știe că din acea școală au absolvit copii cu CES și există copii cu CES.

  5. Dacă e copil cu CES ( cerințe educative speciale) acesta are nevoie de consilier școlar, care să se ocupe de el. Dacă într-o clasă sunt 20 de elevi iar învățătoarea este ocupată doar cu unul, ceilalți 19 sunt defavorizați! Soluția este constituirea unor grupe mici de 4 sau 5 copii cu CES . Aceștia, însoțiți de consilier, pot fi introduși gradual și în etape între copiii fără CES.

  6. Un greu foarte mare pe spatele părinților cu copii cu CES.Cred ca ar trebui sa se facă scoli speciale și cu profesori cu pregătireasi rabdarea necesara pentru educarea acestor elevi.Sa se susțină faptul ca sunt elevi care abia scot cateva cuvinte și au ajuns în clasa a VII a ,mi se pare îngrijorător.Se așteaptă ca ,la nivelul de scos cateva cuvinte sa se treacă și de clasa a VIII a ?Cum ?Se dau note de trecere pentru cateva cuvinte?Strigător la cer!Jignitor fata de alți elevi care reușesc totuși sa învețe ceva.Daca nu se înființează scoli speciale,atunci,cate o clasa în incinta școlilor cu profesori pregătiți special pentru aceasta grupa de elevi care au nevoi speciale.Nu zice nimeni sa fie dați la o parte sau marginalizați dar nu pot fi considerați la același nivel cu restul copiilor.Trebuie ca și sistemul de învățământ din România sa fie mai interesați de aceste probleme și sa ia masuri în acest sens.Nu cred ca poate fi extrem de greu sa înființezi asemenea clase în scoli cu personal cu pregătirea necesara.Trebuie voința.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Este momentul perfect să te pregătești de aventurile acestei primăveri! Profită de oferta MATEROM AUTOMOTIVE

Este momentul perfect să te pregătești de aventurile acestei primăveri! Profită de oferta MATEROM AUTOMOTIVE pentru Verificarea de primăvară și asigură-te că mașina ta este pregătită pentru călătoriile din acest sezon.